A telefonhívás, mely döntött az Ausztrál Nagydíj sorsáról - F1VILÁG.HU

A telefonhívás, mely döntött az Ausztrál Nagydíj sorsáról

HIRDETÉS
A Daimler vezérigazgatójának késő éjszakai telefonhívása komoly hatással volt arra, hogy végül nem rendezték meg a 2020-as Forma-1-es szezon első tervezett versenyét, az Ausztrál Nagydíjat.
Chase Carey (USA) Chief Executive Officer and Executive Chairman of the Formula One Group and Toto Wolff (AUT) Mercedes AMG F1 Director of Motorsport at Formula One World Championship, Rd2, Bahrain Grand Prix, Preparations, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Thursday 5 April 2018.

Csütörtökön a McLaren csapatának egyik tagjáról derült ki, koronavírussal fertőződött, emiatt a brit istálló azonnal bejelentette, visszalép a melbourne-i idénynyitótól.

Ezt követően a száguldó cirkusz csapatai azonnal egyeztetésekbe kezdtek Ross Brawnnal, a Forma-1 sportigazgatójával a melbourne-i Crown Hotelben arról, hogy miképp is folytatódjon az ausztrál versenyhétvége.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt telefonos kapcsolaton keresztül vett részt a meetingen, és megállapodtak abban, hogy minden attól függ, hogy dönt a csapatok többsége.

Ennek megfelelően a versenyt abban az esetben törölték volna, ha a McLaren után további négy csapat is a visszalépés mellett dönt – a Forma-1 Sportszabályzatának 5.7-es cikkelye ugyanis kimondja: „Egy eseményt akkor lehet törölni, hogy 12-nél kevesebb autó tud rajthoz állni rajta.”

Az opciók között szerepelt tehát a verseny törlése, vagy a pénteki edzések megtartása – nézőkkel, vagy nézők nélkül. Ha a pénteki edzésnapot új koronavírusos esetek nélkül átvészelték volna, akkor megvizsgálták volna annak lehetőségét, hogy folytatódjon a versenyhétvége.

VETTEL ÉS RÄIKKÖNEN MÁR PÉNTEK HAJNALBAN HAZAREPÜLT

Úgy tudni, a Ferrari ezen a ponton világossá tette, nem kívánja folytatni a melbourne-i hétvégét – ez az oka annak is, hogy Sebastian Vettel már péntek hajnalban az Emirates dubaji járatával elhagyta Ausztráliát.

A csapatok természetesen szavaztak arról, hogy folytatódjon-e a versenyhétvége: a Haas és a Williams jelezte, a többséghez csatlakoznak, tehát lényegében tartózkodnak, a Mercedes, a Red Bull, az AlphaTauri és a Racing Point pedig nekivágott volna a versenyhétvégének. Négy istálló – a Ferrari, az Alfa Romeo, a Renault és értelemszerűen a McLaren – viszont a verseny törlését támogatta.

Mivel a szavazás lényegében holtversenyt hozott, úgy döntöttek, Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója hozza meg a végső döntést: a szakember pedig megtartotta volna a pénteki szabadedzéseket, mielőtt újra kiértékelnék volna a helyzetet.

EGY TELEFONHÍVÁS, AMI MINDENT MEGVÁLTOZTATOTT

Ezt követően azonban a Motorsport.com értesülései szerint Toto Wolff telefonhívást kapott a Daimler vezérigazgatójától, Ola Kalleniustól, aki szerette volna megvitatni a koronavírus hatásait, illetve azt, hogy a Mercedes mit lép F1-es csapatával.

Hirdetés

Úgy tudni, Kallenius Toto Wolffra bízta a döntést, tehát nem utasította őt egyik vagy másik megoldásra, aggályait azonban kifejtette az európai helyzet kapcsán.

Wolff ezt követően telefonon értesítette Brawnt arról, a verseny törlése mellett teszi le voksát. Mindez pedig azt jelentette, hogy öt istálló szavazott a verseny folytatása ellen, tehát összesen 10 autó állt volna rajthoz Ausztráliában.

Az FIA és az F1 számára pedig ez elegendő indok volt arra, hogy a verseny törléséről értesítsék a verseny szervezőjét, az Australian Grand Prix Corporationt (AGPC). A visszalépő csapatok hivatalos levélben értesítették az FIA-t döntésükről.

A döntés meghozatala szempontjából nagyon fontos volt, hogy ki teszi meg a végső lépést, ha ugyanis az F1 kereskedelmi jogainak birtokosa egyoldalúan cselekszik, és törli a versenyt, azt kockáztatta volna, hogy a promóter által fizetett jelentős pénzösszeget bukja.

Ezen a ponton pedig a versenyrendezők még meg akarták tartani a versenyhétvégét – akár még úgy is, hogy az F1-es verseny elmarad. Helyi idő szerint 9 órakor viszont értesítették őket arról, hogy a Forma-1 visszavonulót fújt.

Mindeközben Victoria kormánya közleményt adott ki, melyben megtiltotta, hogy a nézők részt vegyenek a versenyhétvégén – ez pedig azt jelentette, hogy nem volt más választás, teljesen törölni kellett az eseményt.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A telefonhívás, mely döntött az Ausztrál Nagydíj sorsáról
Norris: Nem vagyunk még a Red Bull szintjén
Így áll az F1-es pontverseny az imolai hétvége után
Leclerc az F1Világnak: Különleges lesz újra azokon az utcákon versenyezni, ahol gyerekként még busszal jártam!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!