A trükköző csapatok miatt szigorít az FIA

Szigorított az üzemanyag-átfolyás mértékére vonatkozó regulákon a Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy megnehezítse a trükköző csapatok dolgát.


Szigorított az üzemanyag-átfolyás mértékére vonatkozó regulákon a Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy megnehezítse a trükköző csapatok dolgát.

Bár az évad elején a szövetség már tett intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy jobban átlássa az ezzel kapcsolatos megoldásokat, a feltételezések szerint néhány csapat a motorvezérlés okos beállításaival kijátszotta az erre vonatkozó szabályokat – ezáltal rövid távon nagyobb üzemanyag-átfolyást tett lehetővé.

Úgy tudni, a trükköt a Ferrari és a Mercedes is sikerrel alkalmazta, azt azonban mindenképp ki kell emelni, egyik csapat sem sértette meg a szabályokat, csupán élt a kiskapuk adta lehetőségekkel.

A Kínai Nagydíjtól kezdődően az FIA technikai szakemberei több ponton mérik az üzemanyagnyomást, ám a hírek szerint a csapatok technikai igazgatóinak hét eleji találkozóján újra napirendre került a téma.

Lapunk úgy tudja, szombaton az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting egy új direktívát adott át a Forma-1 csapatainak, mellyel gyakorlatilag megakadályozza, hogy azok játszadozzanak az üzemanyag-átfolyás mértékével.

„Azonnali hatállyal elvárjuk, hogy a magas és alacsony nyomású rendszerekben az üzemanyag átfolyásának mértéke folyamatosan 90 kg/óra felett kell, hogy maradjon” – írja Whiting.

„Nem gondoljuk úgy, hogy meg kellene határoznunk, mit tekintünk állandónak, úgy érezzük, sokkal praktikusabb, ha megvitatjuk a vitás kérdéseket.”

Whiting emellett jelezte azt is, egyesével ellenőrizni fogják majd a csapatok üzemanyagellátó-rendszereit, hogy kiderüljön, valóban mindenki a szabályok keretein belül mozog-e.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!