Friss hírek

A versenyzők szerint pénteken dönteni kell az időmérőről

A Forma-1-es mezőny tagjai azt szeretnék, ha már pénteken döntés születne arról, hogy az eredeti terveknek megfelelően megtartják-e a Japán Nagydíj időmérő edzését szombaton, vagy pedig a tájfun miatt átteszik azt vasárnapra.

Ahogyan arról már az F1VILÁG.HU is beszámolt, jó esély van rá, hogy változtatni kell a szuzukai versenyhétvége programján, a Hagibisz tájfun ugyanis várhatóan szombaton eléri a szigetország partjait.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a versenyszervezőkkel közösen folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet – mint mondták, a biztonság elsődleges.

A versenyzők csütörtökön az F1-es paddockban azt mondták, ha az előrejelzések továbbra is azt mutatják, hogy a tájfun veszélyezteti a programot, könnyű döntést kell meghozniuk a szervezőknek.

„120 km/h-s szelet mondanak szombatra, és ha így lesz, akkor nem hinném, hogy biztonságos lesz pályára gurulni, vagy ott ülni a lelátón” – mondta a Haas versenyzője, egyben az F1-es versenyzők érdekvédelmi szervezetének igazgatója, Romain Grosjean.

„Nem hiszem, hogy van értelme beszélni róla. Szerintem a legjobb döntést fogják meghozni. Nyilván egy tájfun irányt válthat, és így tovább, de eddig úgy tűnik, elég közel lesz.”

„A döntést péntek este meg kell hozni a kilátogató rajongók miatt.”

A Renault versenyzője, Daniel Ricciardo azt mondja, „legkésőbb” péntek estig dönteni kell.

„Pénteken egy ponton már dönteni kell. Szombatig nem várhatunk. Azt gondolom, elég jól látni fogják már, hogy miképp alakul.”

A Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel hozzátette, a versenyzők és a nézők biztonsága a „legfontosabb”, noha szerinte – és ezzel Kimi Räikkönen is egyetért – nem kell elkapkodni a döntést.

„A szervezők felelőssége, hogy kellő időben cselekedjenek. Másfelől viszont változhat az előrejelzés” – mondta Vettel. „Szóval nem lenne helyes túl korán meghozni a döntést.”

Räikkönen hozzátette, ha valóban olyan eső lesz, mint ahogy jósolják, akkor „nem lesz időmérő”.

„Mindenki azt mondja, hogy rossz lesz. Viszont voltam én már itt korábban, amikor töröltek egy napon, és aztán szikrázó napsütés volt… Szóval nehéz okosnak lenni.”

Charles Leclerc – aki az elmúlt négy versenyhétvégén rajtelsőséget szerzett – hozzátette, „teljesen világos, hogyha jön a tájfun, akkor nem lehet vezetni” szombaton.

Az F1VILÁG.HU úgy tudja, ha szombaton elhalasztják az időmérő edzést, akkor azt vasárnap, magyar idő szerint 2 órakor rendezhetik meg. A futam a tervek szerint 7 óra 10 perckor startol majd.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!