Friss hírek

A versenyzők szerint túl lassú lett a Forma-1

Noha valóban élvezetes vezetni őket, a Forma-1-es versenyzők szerint az új szabályok miatt jelentősen megváltozott versenyautók egész egyszerűen túlságosan lassúak.


Noha valóban élvezetes vezetni őket, a Forma-1-es versenyzők szerint az új szabályok miatt jelentősen megváltozott versenyautók egész egyszerűen túlságosan lassúak.

A királykategória mezőnye a múlt heti, jerezi teszten próbálhatta ki először, milyen vezetni csapataik 2014-es versenyautóit, melyeket az új regulák miatt immáron 1,6 literes V6-os turbómotorokkal szereltek fel.

A négynapos gyakorláson Kevin Magnussen, a McLaren újonca érte el a legjobb köridőt, ez azonban 8 másodperccel lassabb volt, mint Michael Schumacher 2004-es pályacsúcsa.

Éppen ezért sokan attól tartanak, a Forma-1 elveszítheti varázsát.

„Veszítettünk a leszorítóerőből, tavalyhoz képest nagyjából 20-30 százaléknyit, és a gumik is egy fokkal keményebbek” – nyilatkozta a sauberes Adrian Sutil.

„Kár, mert a Forma-1 momentán túlságosan is lassú. A motorok nagyon erősek, szóval nem ezen múlik a dolog – élvezetes vezetni, jó, hogy van benne turbó.”

„De aerodinamikai fronton előre kell lépnünk, mert egy F1-es autónak gyorsabbnak kell lennie a kanyarokban. És a gumik is túl kemények. Nem értem, miért kell ilyen konzervatívnak lenniük. Legalább egy olyan gumink lehetne, aminek normális a tapadása.”

Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres világbajnoka rámutatott arra, a kisebb tempó miatt az új versenyautóikat fizikailag jóval könnyebb vezetni.

„Fizikailag egyáltalán nem ugyanaz, mint tavaly, könnyebb vezetni őket” – magyarázta a spanyol.

„Az erőhatások, illetve a sebesség kisebb a kanyarokban, másrészt viszont több mindent kell kontrollálni, több gomb van például a kormányon.”

„De ültem én már gokartban, ami fél perccel lassabb egy F1-es autónál, mégis izzadtam, és nagyon élveztem a vezetést. Amíg az ember a határon autózik a megfelelő köridő elérése érdekében, addig ugyanolyan érzés. Ezt az autót is nagyon élvezetes vezetni.”

A Williams brazilja, Felipe Massa hozzátette, érezhetően lassabbak a 2014-es autók, de ezzel együtt izgalmas vezetni őket.

„Az autó sokkal lassabb, mint tavaly. Amikor az ember a határon autózik, megpróbál mindent kihozni a versenygépből, ha tehát nehéz vezetni, akkor nem tűnik lassúnak.”

„Ha viszont könnyű vezetni, és megvan a tapadás is, akkor olyan érzésed támadhat, mintha lassú lennél, még ha egy sokkal gyorsabb kört is futsz.”

Sutil mindazonáltal úgy véli, a bajnokság során jelentősen javulnia kell a helyzetnek, hogy 2015-ben már sokkal gyorsabbak legyenek az F1-es gépek.

„A korábbi években, amikor új szabályokat vezettek be, láthattuk, hogy hónapról-hónapra gyorsulnak az autók, ahogy fejlesztik őket. Szóval arra számítok, hogy legalább 4 másodpercnyi különbség lesz majd az idei szezon vége, illetve a 2015-ös év eleje között.”

„Nagy ugrás lesz, és remélhetőleg a Forma-1 ismét kellőképp gyors lesz.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!