A volt F1-es főorvost megnyugtatták a legújabb hírek - F1VILÁG.HU

A volt F1-es főorvost megnyugtatták a legújabb hírek

HIRDETÉS

Bár a Michael Schumacher állapotával kapcsolatban tartott hétfő délelőtti sajtótájékoztatón elhangzottak nem voltak túl megnyugtatóak, a Forma-1 korábbi főorvosa, Gary Hartstein elárulta, ő valójában sokkal rosszabb hírekre számított.


Bár a Michael Schumacher állapotával kapcsolatban tartott hétfő délelőtti sajtótájékoztatón elhangzottak nem voltak túl megnyugtatóak, a Forma-1 korábbi főorvosa, Gary Hartstein elárulta, ő valójában sokkal rosszabb hírekre számított.

A száguldó cirkusz hétszeres világbajnoka vasárnap szenvedett súlyos sérülést síelés közben – a grenoble-i kórházba már kómás állapotban érkezett meg, az orvosok pedig azóta mesterséges altatásban tartják.

A Schumacher életéért küzdő doktorok ma délelőtt tartottak hivatalos sajtótájékoztatót, ahol elárulták, hogy a gyors és szakszerű beavatkozás ellenére a német ex-versenyző állapota továbbra is rendkívül súlyos, életveszélyes, és egyelőre nem lehet még tudni, hogy felépül-e súlyos sérüléséből.

Hétfőn kora reggel még arról szóltak a hírek, Schumachert az éjszaka folyamán másodszor is meg kellett műteni, ezt azonban az orvosok cáfolták, ami Gary Hartstein szerint mindenképpen biztató hír.

„Először is, a hétfő délelőtti sajtótájékoztató megnyugtatóbb volt, mint vártam” – mondta a Forma-1 korábbi főorvosa.

„Elismerem, tartottam attól, hogy bejelentik a második operációt, ami a jelentősen megemelkedett koponyaűri nyomás tényét erősítette volna meg, és az, hogy erre nem volt szükség, mindenképp jó hír.”

„Szóval, hogy mit is tudunk most? Tudjuk, hogy amellett, hogy mélyaltatásban tartják Michaelt, sikerült valamelyest csökkenteniük a testhőmérsékletét. Mindez része annak a stratégiának, mellyel az orvosok megpróbálják optimalizálni az agy metabolikus állapotát. Szóval amellett, hogy növelik az agy ellátását, a hőmérséklet csökkentésével az agy erre való igénye is lecsökken, így sokkal kedvezőbb feltételek alakulnak ki.”

„Arról adtak ma tájékoztatást, hogy Michaelnek kétoldali agyelváltozásai vannak. Ez azt jelenti, hogy az agy mindkét féltekéje sérült. Ez nem meglepetés számunkra. Elég nagy ütést kapott. Hogy milyen sérülésekről van szó? Bár pontosan nem árulták el, feltételezhetjük, hogy háromféle típusról beszélhetünk. Először is a vérömlenyről, amit el lehet távolítani, és ami már meg is történt. Michaelt most tovább fogják vizsgálni, rendszeresen ellenőrzik az állapotát, hogy felderítsenek esetleges további hematómákat, vagy azt, hogy újra kialakult-e a korábbi vérömleny.”

„Ott vannak még a zúzódások is. Ezek alapvetően fekete-kék elszíneződések az agyon. A tompa ütés eredményei, duzzanatokból, illetve vérből állnak, melyek a szövetekbe szivárogtak – olyan, mint amikor beütjük a kezünket. Az agyban – akárcsak másutt – ez a vér felszívódik, és a sérülések begyógyulnak. Általában gond nélkül megtörténik mindez, de néha megmaradnak sérült részek.”

„A harmadik típusú elváltozások mikroszkopikus szintűek. Ezek azokat a bizonyos „kábeleket” (axonokat) érintik, melyek összekötik az agysejteket egymással. Ezeket a fajta sérüléseket nem könnyű észrevenni sztenderd CT-eljárással, de gyakran „kisebb neurológiai hatással” járhatnak. Ezeket az elváltozásokat nem külön, hanem a klasszikus neurológiás agyterápiával kezelik – tehát megpróbálják minél nyugodtabb állapotban tartani az agyat.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!