A volt Ferrari-pilóta már évekkel ezelőtt kirakta volna Binottót - F1VILÁG.HU

A volt Ferrari-pilóta már évekkel ezelőtt kirakta volna Binottót

HIRDETÉS
A Ferrari egykori versenyzője, René Arnoux azt mondja, ő már évekkel korábban lecserélte volna a csapatfőnöki pozícióban Mattia Binottót. A francia ex-pilóta szerint a most leköszönő szakember olyan hibákat vétett, amiket egyszerűen nem engedhet meg magának a maranellói gárda.
SPIELBERG,AUSTRIA,29.JUN.19 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring, qualification. Image shows executive director Mattia Binotto (Ferrari). Photo: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber - For editorial use only. Image is free of charge.

Binotto helyét 2023-ban az Alfa Romeótól érkező Frederic Vasseur veszi majd át a csapatfőnöki székben. A svájci szakember 28 év után távozik a Ferraritól, a hírek szerint önként döntött úgy, hogy feláll, és átadja a helyét másnak. A Ferrari színeiben 1983-ban három futamgyőzelemig és négy rajtelsőségig jutó René Arnoux elismerte, soha nem kedvelte Binotto munkásságát, szerinte csak jót tehet a Scuderiának az 53 éves szakember távozása.

„Azok a hibák, amiket elkövetett, megbocsáthatatlanok. Soha nem álltam Binotto oldalán. Aki azt mondja, hogy ’a következő év jobb lesz’, az nem érdemli meg ezt a pozíciót” – idézi a francia ex-versenyző szavait a Gazzetta dello Sport című lap. „Én már jó néhány évvel ezelőtt kiraktam volna. Az ilyen viselkedést nem lehet tolerálni, ha az ember a világ legjobb csapatát vezeti.”

„Akár olyan valaki, akár nem, mint Jean Todt, akkor sem mondhatja azt soha, hogy ’jövőre jobb lesz’.”

Arnoux azt mondja, természetesen ő sem tudja, mire lesz képes Vasseur a Ferrari csapatfőnökeként, de az biztos, hogy nagy feladat vár honfitársára.

„Nem tudok sokat róla. Láttuk, milyen eredményeket ért el egy olyan középcsapatnál, mint az Alfa. De nagyon más egy Alfa Romeót irányítani, mint egy Ferrarit. Megvan a szükséges kompetenciája, és remélem, hogy sikerül a technológiában és a stratégiában előrelépnie a csapatnak, ezek nélkül ugyanis nem lehet világbajnoki címet nyerni.”

„Idén a kasztni és a motor adott volt, de a megbízhatóság nem. Ám mindenekelőtt túl sok hibát követtünk el a stratégiákban. Ezen a téren is tisztogatásra van szükség, azt is mondhatnám, kukába az egésszel! És találni kell valakit, aki képes jó munkát végezni.”

Arnoux azt mondja, szerinte egy csapatfőnöknek nem kellene kettős feladatot ellátnia, ahogy Binotto tette.

„Hiba volt egy emberre bízni a két szerepkört. Vasseurnek meg kell találnia a megfelelő embereket. Nem kell tudnia, hogy hogyan készül egy sebességváltó, vagy egy motort. Todtot sem érdekelte. Megfelelő, hozzáértő emberekre van szükség. Őket kell kezelni. Ha van egy Ross Brawn, egy Rory Byrne és egy Paolo Martinelli, csak azt kell megoldani, hogy tudjanak együtt dolgozni.”

És hogy mire van szükség a Ferrari győzelméhez? Arnoux szerint egyszerű a válasz: „Maranellóban a nagy nyomás miatt bonyolult az élet. Egy erőskezű vezetőre van szükség. Arra kell gondolni, hogy csak az eredmény számít. Vasseurnak úgy kell dolgoznia, mint Todtnak…”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!