A Williams újoncát egy évig még az F2-ben akarták tartani - F1VILÁG.HU

A Williams újoncát egy évig még az F2-ben akarták tartani

HIRDETÉS
Logan Sargeant azonban jó benyomást tett a Forma-1-es csapatra, így megörökölte Nicholas Latifi helyét a száguldó cirkuszban.
Logan Sargeant (USA) Williams Racing
United States Grand Prix, Friday 21st October 2022. Circuit of the Americas, Austin, Texas, USA.

A 2023-as szezonnyitón két újoncot üdvözölhet a Forma-1 mezőnye, egyikük a 27 éves Nyck de Vries, másikuk pedig a 22 esztendős Logan Sargeant. Sargeant a Williams kötelékében kapott előléptetést, miután a csapat három szezont követően szélnek eresztette Nicholas Latifit. Sven Smeets sportigazgató elárulta, az Egyesült Államokból származó pilóta milyen módon győzte meg a csapatot.

“Logannal két évre terveztünk az F2-ben. Szerintem mindenki így kezdi. A szezon kezdetével aztán nagyon gyorsan felismertük, hogy talán nincs szükségre két évre a kategóriában. Nem mondtunk neki semmi olyasmit, hogy “nyerned kell” vagy hasonlók. Egyszerűen csak láttuk a fejlődését, az egykörös tempóját és az érettségét. Az is közrejátszott, ahogy a szimulátorban fejlődött, ahogy a fizikai tréningeket teljesítette, és ahogy a médiával kapcsolatos felkészítéshez viszonyult. Minden egy irányba tartott, így nyáron már komoly esélyesként számoltunk vele.”

A Williams csapatvezetője, végül az októberi USA Nagydíjon jelentette be Sargeant leszerződtetését. A pilóta akkor még nem rendelkezett elég ponttal a szuperlicenszén az F1-es induláshoz, ám az év végén elért negyedik helyezésével bebiztosította helyét a száguldó cirkuszban. Smeets abban bízik, Sargeant fejlődési görbéje idén is a tavalyihoz hasonló mértékben emelkedik majd. Azt azonban tudja, hogy egy ekkora lépés minden versenyző számára komoly kihívást jelent – különösen az év első néhány helyszíne miatt.

“Szaúd-Arábiában nem sok hely van hibázni, ahogy Ausztráliában sem. Kizárólag a háromnapos teszten lesz lehetősége kiismerni a Forma-1-es autó határait, amiből számára másfél nap jut” – fogalmazta meg a pilótára váró kihívást.

Bár Sargeant új csapattársa, Alex Albon kiváló mérce lesz az újonc számára, Smeets szerint nem lenne sportszerű rögtön Albonhoz mérni a teljesítményét.

“Ha az autó az elvárt szinten teljesít, akkor természetesen a csapattárs elleni küzdelem az elsődleges. Ha pontszerző helyek környékén vagyunk, az még jobb. Azzal mégsem nyithatunk Bahreinben [a szezonnyitón], hogy le kell győznie Alexet. Ez nem lenne sportszerű. A cél a fejlődés, amire építkezve ’24-ben teljes értékűként állhat rajthoz” – tette hozzá a szakember.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!