Alaposan a Ferrari körmére nézett az FIA

A Spanyol Nagydíjat követően alaposan átvizsgálta a Ferrari szélcsatornáját a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a sportot irányító testület azonban semmi kivetnivalót nem talált annak működésében.


A Spanyol Nagydíjat követően alaposan átvizsgálta a Ferrari szélcsatornáját a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a sportot irányító testület azonban semmi kivetnivalót nem talált annak működésében.

A szélcsatornára és a CFD-technológiára vonatkozó szigorítások ellenére a patinás olasz istálló komoly fejlesztéseket vonultatott fel a barcelonai versenyen, melyek a hírek szerint a riválisok figyelmét is felkeltették.

Az egyik teória szerint a Haas csapatával kötött technikai megállapodás részeként a Ferrari egy extra szélcsatornát is felhasznált autója fejlesztése során, a Motorsport.com című internetes lap értesülései szerint pedig a rivális csapatok kérésére az FIA szigorú ellenőrzést tartott az olaszok háza táján.

A Forma-1 irányító testülete a korábban a McLarennél és a Ferrarinál is dolgozó Marcin Budkowskit küldte Maranellóba, hogy szemügyre vegye a Scuderia szélcsatorna-programját.

A Motorsport.com mindazonáltal úgy tudja, a szakember mindent rendben talált. Az FIA szóvivője megerősítette, azt is megvizsgálták, hogyan működik a technikai partnerség a Ferrari és a Forma-1 mezőnyéhez jövőre csatlakozó Haas között.

„Van egy egyedülálló megállapodás a Ferrari és a Haas között, és szükségesnek éreztük, hogy leellenőrizzük azt, hogy a dolgok a megegyezés szerint működnek-e. Ezt a Spanyol Nagydíjat követő héten tettük meg, és mindent rendben találtunk.”

A Ferrari szóvivője a Motorsport.com-nak megerősítette, a Haas csapata használja a csapat maranellói szélcsatornáját, ám határozottan cáfolta, hogy a két istálló megosztja tapasztalatait egymással.

„A Ferrarinak van egy megállapodása a Haas csapatával, miszerint mi adjuk nekik az erőforrást, és van egy technikai partnerségünk” – fogalmazott a szóvivő.

„Ahogy azt a jelenlegi szabályok lehetővé teszik, megengedjük nekik, hogy használják a szélcsatornánkat Maranellóban. De nem osztjuk meg a szélcsatorna-programunkat.”

„Aerodinamikai tekintetben két különálló egység vagyunk. A szélcsatorna használata is elkülönül, különböző modellek és alkatrészek vannak. És a személyzet is teljesen más. Nem osztozunk a személyzeten sem.”

„Mr. Budkowski meglátogatott minket nemrég az FIA részéről. Megerősítették, hogy mindent rendben találtak, és a szabályok szerint járunk el.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!