Albon azt sem bánná, ha a Williams beáldozná a 2025-ös évet 2026 érdekében - F1VILÁG.HU

Albon azt sem bánná, ha a Williams beáldozná a 2025-ös évet 2026 érdekében

HIRDETÉS
Azt követően, hogy több évre szóló szerződést írt alá, Alex Albon azt szeretné, ha csapata, a Williams minden erejével 2026-ra fókuszálna.
Alexander Albon (THA) Williams Racing.
Formula One Testing, Day Three, Friday 23rd February 2024. Sakhir, Bahrain.

A fiatal tehetség nemrégiben hosszabbította meg szerződését a patinás istállóval, így még legalább két szezonon át a Williams versenyzője marad a Forma-1-ben. A csapat nagy célokat tűzött ki maga elé, szeretne mihamarabb újra a mezőny elején harcolni, ehhez azonban természetesen jelentős változásokra lesz szükség.

A Williams számára kétségkívül komoly lehetőséget jelenthetnek a 2026-ban érkező új technikai szabályok, Alex Albon pedig azt mondja, nem bánná, ha a csapat beáldozná a 2025-ös idényt, hogy a lehető legjobb formában vágjon neki az új érának.

„Ez részben a hosszú távú szerződés miatt van, így nem annyira a rövid távra koncentrálunk” – mondta Albon. „Nem akarunk rövid távú sikert, ha az később fájdalmat okoz, és csapatként inkább a jövőre kell gondolnunk, ha az élmezőnyhöz akarunk tartozni.”

„Ha az élmezőnyben akarunk lenni, még mindig vannak dolgok, amiket meg kell tennünk, és ezek nagy változások, amelyek időt igényelnek. Igen, én inkább feláldoznám a 2025-ös évet a 2026-osért.”

A Williams még mindig nyögi annak következményeit, hogy csak meglehetősen későn készült el új versenyautójával, idei modellje ezért jóval túlsúlyosabb is, mint amilyennek lennie kellene. Kanadában ráadásul a csapat visszacsúszott a konstruktőri bajnokság 9. helyére, miután Albon egy baleset miatt elveszítette esélyét a pontszerzésre.

A költségplafon miatt pedig jól be kell osztani az erőforrásokat a fejlesztések kapcsán is, így a Williamsnek el kell döntenie, hogy a súlycsökkentésre, vagy inkább a hatékonyabb aerodinamikára fókuszál. 

„Ami a fejlesztéseket illeti, még mindig fontos a dolog, mert a szabályok jövőre nem változnak, így bármit is nyerünk az idén, azt továbbvisszük a következő évre” – mutatott rá Albon. „A legnagyobb dolog nekünk, mint csapatnak, hogy biztosítsuk a súlycélok elérését, ez lenne a legnagyobb előrelépésünk. Ha ebben az értelemben a megfelelő alapokat elérjük, nagy lépést teszünk előre a jövő évre.”

„Vannak fejlesztéseink, amelyek a teljesítményre is vonatkoznak, de jelenleg azt mondanám, hogy a súlycsökkentés fontosabb, mint az aerodinamikai fejlesztések. Összehasonlítjuk a kettőt, és pénzügyi szempontból is mérlegeljük, mi az, aminek van értelme. A súlycsökkentés nem olcsó mulatság.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!