Albon: Én jobb voltam a Red Bullnál, mint most Perez - F1VILÁG.HU

Albon: Én jobb voltam a Red Bullnál, mint most Perez

A jelenleg a Williams Forma-1-es csapatánál versenyző Alex Albon úgy látja, ő maga 2020-ban jobb munkát tudott végezni a Red Bull Racingnél, mint manapság Sergio Perez, hiszen közelebb tudott kerülni Max Verstappenhez.

Albon 2019-ben került a Red Bull csapatához, amikor a Belga Nagydíjon a gyengén teljesítő Pierre Gasly helyét vette át. A brit-thai versenyző jó formában kezdett az energiaital-gyárosoknál, 2020-ban azonban nemigen tudta tartani a lépést akkori csapattársával, Max Verstappennel.

A Red Bull végül úgy döntött, lecseréli őt, ekkor érkezett a csapathoz Sergio Perez, aki azóta már harmadik szezonját is teljesítette az osztrák istálló színeiben. A rutinos mexikói ugyan megszerezte idén a bajnoki ezüstérmet, Verstappennel szemben azonban esélye sem volt: a holland több mint kétszerannyi pontot gyűjtött, mint ő.

Alex Albon a High Performance című podcastben beszélt arról, miután elveszítette ülését Perezzel szemben, alapos kutatásokat végzett, és statisztikákat készített önmagáról, Gaslyról és Perezről is — ezekkel kopogtatott végül más csapatoknál.

„Gyakorlatilag voltak statisztikáim, elvégeztem a saját kutatásom Pierre Gaslyval kapcsolatban, akit akkoriban én váltottam a csapatnál, aztán magamról és Sergióról is, aki jelenleg az ülésben van. Nagyon egyszerű statisztika volt, de többségében relatív Maxhoz képest — a sebesség, az időmérő és a verseny viszonylatában egy Excel-táblázatban.”

Albon azt mondja, furcsa belegondolni, hogy ezek alapján ő jobb munkát végzett annak idején, mint most Perez.

„A problémám nekem az volt abban az évben, azzal küszködtem, hogy Max a 3. vagy 4. helyre kvalifikálta magát, néha az 5. pozícióba, és általában a 3. vagy 4. helyen ért célba. Én pedig bizonyos versenyeken talán 3-4 tizeddel voltam lassabb nála, ami miatt a 12. vagy 11. helyen végeztem. Kész katasztrófa volt.”

„A következő évben az autó 1. vagy 2. volt majdnem minden versenyen, miközben Lewis [Hamilton] és Max a bajnoki címért harcoltak — Checo pedig 4., 3. vagy 5. volt. De a lemaradás a Maxhoz képest a legtöbb esetben nagyobb, mint akkor, amikor én voltam Max csapattársa.”

„Szóval ő váltott le engem, de az embereknek nem kellene olyan rossz fényben feltüntetniük az én szezonomat. Visszagondolva még mindig jobb voltam, mint a korábbi két csapattárs. De ott volt a kezemben ez a statisztika, és nem igazán tudtam mit kezdeni vele, gyakorlatilag odaadtam pár csapatfőnöknek, így kezdtem bele.”

„Megmutattam ezeknek a csapatfőnököknek, hogy mit tettem én hozzá, hogyan segítettem a Red Bullnak a szimulátoros munkáim során. Sok csapat persze tisztában van azzal, hogy mit csináltam korábban, szóval tudták, mire voltam képes a Forma-3-ban, Forma-2-ben.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!