Albon: Furcsa volt Perez alá dolgozni, miután leváltott a Red Bullnál - F1VILÁG.HU

Albon: Furcsa volt Perez alá dolgozni, miután leváltott a Red Bullnál

Igazán érdekes részleteket árult el nemrégiben a Red Bulltól való, évekkel ezelőtti menesztéséről Alex Albon. A jelenleg a Williamsnél versenyző 27 esztendős pilóta elárulta, a mai napig szent meggyőződése, hogy az osztrák istálló vezetősége a legjobbat akarta számára.

Albon 2019-ben került a Toro Rossótól a Red Bullhoz, ahol Pierre Gasly helyét vehette át, 2020-ban pedig egy teljes szezont eltölthetett Max Verstappen csapattársaként az osztrák csapatnál. A holland pilótával viszont nehezen tudta tartani a lépést, sokat küszködött az autóval is, végül az energiaital-gyárosok úgy döntöttek, nem adnak versenyzési lehetőséget számára 2021-re, helyére pedig Sergio Perezt ültetik.

Albon nemrég egy podcastben mesélt arról, hogyan élte meg menesztését, melyet a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner közölt vele, a sajtóban megjelentek alapján azonban már számított rá, hogy elveszíti ülését.

„Christian felhívott, csak bementem az irodába, és ő közölte velem” — mondta a Red Bulltól való kiebrudalásáról a brit-thai versenyző a High Performance című podcastben. „5 percre laktam a gyártól, szóval nem volt olyan vészes… Igazából láttam jönni a dolgot,  a médiában láttam előtte, hogy ez a helyzet.”

„Ugyanakkor őszintén hiszem, hogy Christian és Helmut tényleg akarták, hogy működjön a dolog. Azért közölték ennyire későn, mert megadták nekem a lehetőséget az utolsó versenyen arra, hogy bizonyítsam, megérem a pénzemet. Őszintén hiszem, hogy a legjobbat akarták nekem. De egyszerűen nem működött. Közölték velem, hogy Sergio veszi majd át a helyemet, téged pedig megtartunk szimulátorversenyzőnek, ha elfogadod, és megpróbálunk találni neked egy helyet a rá következő évben. Igazából ennyi volt.”

„Emlékszem, ahogy sétáltam vissza az autómhoz, pár pillanatig elvoltam magamban… Kemény volt, de… Nem gondoltam, hogy megkönnyebbülést fogok érezni, de minden, amit akartam, hogy visszatérjek. Gyakran megkérdezik, mennyi idő kellett hozzá, hogy összeszedjem magam, de egy héten belül már a szimulátorban voltam ismét, hogy felkészítsem az autójukat a következő évre. Szóval nem tartott sokáig.”

Albon beszélt arról is, a 2021-es év rendkívül furcsa volt számára: kettősséget érzett, hiszen tudta, jó munkát kell végeznie, ugyanakkor viszont a Red Bull versenyzői alá kellett dolgoznia. Sőt, az energiaital-gyárosok tanácsadója, Helmut Marko arra is megkérte őt, hogy segítse Yuki Tsunodát az AlphaTaurinál.

„Ez volt a legfurcsább… Ying és Yang… Minden taszította egymást… Mert tudtam, hogy a legjobb, amit magammal tehetek, ha a lehető legjobb munkát végzem a srácokért. Szóval el kellett köteleznem magam — jobban, mint valaha —, fel kellett nyomnom az értékemet, meg kellett mutatnom — nemcsak a Red Bullnak, hanem az összes többi csapatnak is —, hogy értéket képviselek ennél az istállónál. Hiszen a realitás az, hogy nemigen lesz ülés a Red Bullnál vagy az AlphaTaurinál, de valahol máshol igen. A legjobb pedig, amit tehetek, hogy olyan gyorssá teszem ezt az autót, amennyire csak lehet.”

„Abban az évben, amikor a csapatnál versenyeztem, volt néhány problémám az autóval kapcsolatban, és ezek közül sokat megoldottunk. Emlékszem az első tesztre, amikor Checo és Max vezették az autót Bahreinben. Max pedig — aki hozzám hasonlóan vezette az előző autót is — azt mondta, az autó annyira stabil most… Nekem pedig pont erre lett volna szükségem az autótól. Az járt a fejemben, ó istenem… Bárcsak…”

„Abban az évben minden versenyen ott voltam a csapattal, segítettem a srácokat, segítettem Checót, hogy kényelmesen érezze magát az autóban. És mentoráltam Yukit is, illetve egy másik juniorversenyzőt, hogy felvegye a tempót. És végig ott volt ez a furcsa dolog… Hiszen Yuki esetében például az volt a helyzet, hogy akartam az ülését, egy potenciális esélyes volt arra, hogy leváltsam őt…”

Hirdetés

„Emlékszem, hogy beszélgettem Helmut Markóval, ő pedig közölte, hogy mentorálnod kell a srácot, én pedig közöltem, hogy nem fogom, hiszen egy potenciális ülés ez számomra. Ő viszont közölte, hogy ‘nem, neki már szerződése van, szóval garantált a helye’, szóval úgy voltam vele, hogy ‘akkor oké, rendben, segítem őt’. De nagyon furcsa dinamikája volt az egésznek, mert önzetlennek kellett lennem, és ezzel nem nagyon tudtam azonosulni. Csináltam a dolgom, és végül ez helyesnek bizonyult.”

Albon végül a 2022-es szezonban visszatérhetett a mezőnybe, hiszen a Williams leszerződtette őt. A brit istállóval 2024-ben kezdi majd meg harmadik szezonját a száguldó cirkuszban.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!