Friss hírek

Alfa Romeo: Az nem opció, hogy nem lesz idén F1!

RAIKKONEN Kimi Räikkönen (fin), Alfa Romeo Racing C39, action during the second session of the Formula 1 Pre-season testing 2020 from February 26 to 28, 2020 on the Circuit de Barcelona-Catalunya, in Montmelo, Barcelona, Spain - Photo Florent Gooden / DPPI
A Forma-1 csapatai egyelőre nem is gondolnak bele abba, mi lenne, ha 2020-ban nem tudnának versenyeket rendezni a száguldó cirkuszban. A mezőny a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) és a Forma-1 vezetőségével kőkeményen azon dolgozik, hogy megoldja a krízishelyzetet, és összeállítson egy alternatív versenynaptárat.

A Forma-1 csapatai folyamatos egyeztetésben vannak a döntéshozókkal, és a koronavírus-járvány miatti helyzet kapcsán számos fontos döntés megszületett már.

Elhalasztották például a 2021-es szabályok bevezetését, és a költségcsökkentésre vonatkozóan is folyamatosak az egyeztetések. Ez különösen fontos, hiszen versenyek híján az év első felében jóformán semmi bevételük nincs az F1 csapatainak.

Az Alfa Romeo csapatfőnöke, Frederic Vasseur elárulta, mindent megtesznek azért, hogy megbirkózzanak a helyzettel, és ami különösen örömteli, hogy a csapatok képesek egységben dolgozni a megoldás érdekében.

„A legtöbb versenyt eddig csak halasztották. A FOM, a csapatok és az FIA most összedolgoznak. Azt gondolom, ez egy pozitív aspektusa a krízisnek. Most talán jobban tudunk együtt dolgozni, és együtt erősebbek tudunk lenni” – mondta a szakember a Motorsport-Total.com című lapnak adott interjújában.

„És együtt is kell dolgoznunk azért, hogy túljussunk ezen, és megmentsük az idényt, ha lehet. Le kell futnunk annyi versenyt, amennyit csak lehet. De ez nem lesz könnyű. Minden nap érkeznek új üzenetek, új aggályok. A legfontosabb, hogy rugalmasak vagyunk, és közösen dolgozunk. Eddig ez nem volt a Forma-1 erőssége!”

„Rugalmasnak kell lennünk, hogy össze tudjanak rakni egy versenynaptárat. Nemrég eldöntöttük, hogy szabad kezet adunk a FOM-nak. Ennek fontos üzenete volt. Nincs szükség arra, hogy minden nap szavazzunk valamiről. A második lépés pedig a költségek csökkentése lesz. Ez a folyamat is elindult már.”

ANNYI VERSENY KELL, AMENNYI CSAK LEHET!

Arra a kérdésre, hogy az Alfa Romeo támogatja-e, hogy adott esetben kétnaposra csökkentsék a versenyhétvégéket, Vasseur kifejtette: „Én támogatok bármit, amivel annyi versenyt le tudunk futni, amennyit csak lehet! Ha egyhuzamban három versenyt teljesítünk, amire tavaly nem, de tavalyelőtt volt példa, akkor lenne értelme kétnaposra rövidíteni a hétvégéket.”

„Chase [Carey] 15-18 versenyről beszélt hat hónap alatt. Ez kétségkívül minden csapat számára kihívás. A kisebbeknek kicsit talán nagyobb, hiszen nem vagyunk olyan nagyok, nem tudjuk rotálni a szerelőket például. Szóval meg kell találnunk a módját annak, hogy csökkentsük a munkaterhelést. De azt gondolom, ebben is rugalmas mindenki. Mindenki jól átlátja a helyzetet, és tudja, hogy fontos megoldást találni.”

„Hat hónap alatt kicsit kemény lenne ez, de hat és fél hónap alatt működhet. A csapatnál mindenki pontosan tisztában van a helyzettel. Tudják, hogy rengeteg munka vár ránk. De összetartóak vagyunk. Kihívás ez, de mindenkinek. Nekünk talán nagyobb, mint más csapatoknak, de meg fogjuk csinálni!”

Fotó: Alfa Romeo Racing

Amikor arról faggatták, hogy milyen krízis várna rájuk abban az esetben, ha nem tudnának versenyezni idén, Vasseur kifejtette, ebbe jobb bele se gondolni.

„Ez nem szerepel a tervek között! Lépésről lépésre kell haladnunk. Mindenki aszerint dolgozik, hogy lesznek versenyek. Nem is gondolkodunk a másik opción, mert nem aktuális. De ha további versenyeket halasztunk el, akkor természetesen eljutunk arra a pontra, amikor 15 versenyt 12 hét alatt már nehéz lesz teljesíteni…”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!