Friss hírek

Alonso: A Red Bull és a Mercedes is elszúrhatja jövő évi autóját

A Forma-1 jelenlegi topcsapatai sem lehetnek nyugodtak a 2022-ben bevezetésre kerülő új szabályok miatt – vélekedik Fernando Alonso, aki szerint semmi garancia nincs arra, hogy a jövő évtől kezdve ugyanazok a csapatok lesznek majd az élen, mint most.

A 2022-ben bevezetésre kerülő új szabályok eredetileg már idén debütáltak volna az F1-ben, a koronavírus-járvány miatt azonban érthető módon elnapolták őket. A királykategória csapatai pedig most már gőzerővel a jövő évre készülnek.

Bár a Brit Nagydíj helyszínén, Silverstone-ban az F1 vezetősége leleplezett egy, a 2022-es szabályok szerint megépült koncepcióautót, Fernando Alonso szerint egész biztos, hogy számos eltérés lesz majd az egyes istállók versenygépei között.

A 40 esztendős versenyző szerint korai még megmondani, hogyan alakulhatnak az erőviszonyok jövőre.

„Dolgozunk a jövő évi projekten, de még nagyon korán van, és senki sem ismeri a számokat, hiszen nincs mihez hasonlítani” – mondta a spanyolok kétszeres világbajnoka. „Szóval mindannyian egy kicsit reálisan látjuk a helyzetet, és várjuk a februárt, hiszen látni fogunk majd számos meglepetést, amikor az autókat leleplezik mindenki számára.”

„Eltérő filozófiákat látunk majd, más-más ötleteket, és akkor kell majd a topon lenni, és reagálni, ha látunk valami érdekeset.”

A csapatok idei versenyképességét látva az alapvetés természetesen az, hogy a 2022-es szezonnak is a Mercedes és a Red Bull vág neki favoritként – Alonso szerint viszont nincs garancia arra, hogy a topcsapatok jól eltalálják majd új autóikat. Szerinte az a csapat, aki előnybe kerül, nehezen utolérhető lesz.

„Szerintem nincs garancia, nem érzem azt, hogy fogadni lehetne bármely csapatra. Még azok a topcsapatok is aggódnak az új szabályok és az interpretációk miatt, melyek most dominálnak a sportban. Amit az első versenyeken látunk majd jövőre, az az első éve lesz az új szabályrendszernek. És aztán négy vagy öt évig ugyanazokat az eredményeket láthatjuk majd – ahogy láthattuk eddig is, az a csapat, mely dominál egy új szabályrendszer bevezetésekor, meg tudja tartani az előnyét az adott évre – és aztán mindenki egyre közelebb és közelebb kerül, de mégis mindig ugyanaz nyer.”

„Szóval érdekes lesz a jövő év, főleg a fiatalabb versenyzők számára, hogy miképp is döntenek a jövőjükről. Hiszen senki, egy csapat sem tud garanciát vállalni arra, hogy jól fog teljesíteni.”

Ilyenek lesznek az F1-es autók jövőre

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!