Friss hírek

Alonso: A Senna/Prost-éra is dögunalom volt

Fernando Alonso szerint a Forma-1 a 2000-es években elérte csúcspontját, Ayrton Senna és Alain Prost legendás párharcainak idejében pedig még unalmasabbak voltak a versenyek, mint manapság.


Fernando Alonso szerint a Forma-1 a 2000-es években elérte csúcspontját, Ayrton Senna és Alain Prost legendás párharcainak idejében pedig még unalmasabbak voltak a versenyek, mint manapság.

A száguldó cirkusz az elmúlt években számos kritika érte a látszólag unalmas versenyek, valamint a Mercedes-dominancia miatt, Alonso szerint azonban évtizedekkel ezelőtt sem volt sokkal jobb a helyzet, noha sokan visszasírják Senna és Prost legendás küzdelmeit.

Hirdetés
 

„A Forma-1 akkoriban nagyon unalmas volt” – mondta Alonso.

„Ha most megnézünk egy versenyt ’85-ből, ’88-ból vagy ’92-ből, el fogunk aludni rajta, mert két McLaren harcolt, a negyedik helyezettet lekörözték, és 25 másodperc volt az autók között. Csak 10 autó ért célba, mert a megbízhatóság hagyott némi kívánnivalót maga után.”

„A televíziós nézettség és a közönség száma manapság csökken, de ugyanez volt a helyzet az unalmas ’80-as években, amikor Senna, Prost és a többiek spóroltak az üzemanyaggal, a gumikkal, és a többivel.”

Alonso úgy véli, a 2000-es években érte el a Forma-1 csúcspontját.

„Azt gondolom, a Forma-1 sokat fejlődött. A 2000-es években sok autógyártó érkezett – jött a BMW, a Toyota, és mások. A TV-s nézettség és a közönség a maximumon volt. Új országok felé nyitottunk, versenyeztünk Koreában, Indiában, Szingapúrban, két versenyünk volt Spanyolországban.”

„És talán nem értettük jól az adott helyzetet. A költségek nagyon magasak voltak, a technológia szintúgy, néhány gyártó pedig távozott.”

Alonso hozzátette, az idő sok mindent megszépít – ugyanez igaz a versenyzők megítélésére is.

„Ha befejezed a versenyzést, idollá válsz, de amíg versenyzel, mindenki kritizál. Ha befejezed, fantasztikus vagy, ugyanez történt Felipével [Massa] és [Mark] Webberrel is. A ’80-as évek versenyzői is nagyszerű bajnokok, példaképek. És a jelenlegi generáció, [Lewis] Hamilton, [Sebastian] Vettel szintén idolok lesznek a mai gokartozó gyerekek számára.”

A kétszeres világbajnok kifejtette, nagyon reméli, hogy a 2017-es évben bevezetésre kerülő új szabályok miatt újra élvezetes lesz vezetni az F1-es versenyautókat.

„Azt gondolom, visszatér a vezetés izgalma és élvezete, mert érezni fogjuk a tapadást, és keményen nyomhatjuk a kanyarokban.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!