Alonso: Amit Verstappen tud, azt nem lehet tanítani! – F1VILÁG.HU

Alonso: Amit Verstappen tud, azt nem lehet tanítani!

HIRDETÉS
Teljesen megérdemelten lesz másodszor is világbajnok a Red Bull ifjú titánja, Max Verstappen – így vélekedik Fernando Alonso, aki szerint a holland újabb diadalával a Forma-1 legnagyobbjai közé is beírja magát. Szerinte Verstappen olyanra képes, amit nem lehet tanítani.
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Pole position qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks with Second placed qualifier Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2022 in Montreal, Quebec. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Verstappen 116 pontos előny birtokában érkezett meg a Szingapúri Nagydíj helyszínére, elméletileg pedig akár már ezen a hétvégén bebiztosíthatja második világbajnoki címét – habár ő maga nem számol ezzel. Alonso F1-es pályafutása során megrekedt két világbajnoki címnél, Verstappen viszont véleménye szerint többre viheti. Azt mondja, a ma 25. születésnapját ünneplő holland kiemelkedően teljesített az idei szezonban, így abszolút megérdemelten lesz másodszor is bajnok.

Arra a kérdésre, hogy a második világbajnoki cím megszerzésével Verstappen a Forma-1 legnagyobbjai közé emelkedne-e, Alonso így válaszolt: „Azt gondolom, igen. Még csak 24, vagy 25 éves. Hosszú út áll még előtte, de több szerencsét kívánok neki, mint amennyi nekem volt, mert én is 26 voltam hasonló statisztikák mellett. És 40 évesen még ugyanezek a számaim!”

„De meggyőződésem, hogy a Red Bull-lal, illetve elnézve azt, ahogy a dolgok kinéznek a jövőt illetően, csak jobbá válik.”

Alonso beszélt arról is, véleménye szerint a Red Bullnak nincs jobb autója, mint a Ferrarinak – egész egyszerűen arról van szó, hogy az osztrákok jobb munkát végeztek idén.

„Nem volt nagy küzdelem, nem igaz? Persze fontos idény ez, hiszen jelentősen változtattunk a szabályokon, szóval mindig emlékezni fognak ezekre az új generációs autókra” – magyarázta az Alpine pilótája.

„Azt gondolom, a Ferrarinak egy nagyon-nagyon gyors autója volt. De a Red Bull és Max kiemelkedő volt. Szóval talán azért nem volt harc, mert a Red Bull és Max Verstappen jobbak voltak, mint a többiek. De nem volt domináns autójuk, mert szerintem a Ferrarié ugyanolyan jó volt, vagy még jobb. Szóval jól megérdemelt siker ez. Eddig ők voltak a legjobb csapat, ő volt a legjobb versenyző. Nem gondolom, hogy fontos az, hogy itt nyerik-e meg, mert meg fogják nyerni. Hogy itt, vagy Japában, azt majd meglátjuk.”

Alonso beszélt arról is, szerinte lenyűgöző, hogy Verstappen mennyire gyors tud lenni már rögtön a versenyhétvégék elejétől kezdve.

„Szerintem ezt nem lehet tanítani. Ennek belülről kell jönnie. Vannak versenyzők, akiknek több idő kell, több adatot kell elemezniük, tanulmányozniuk kell az egész pénteki napot, összehasonlításokat kell végezniük a csapattárssal, és lassan, lépésről lépésre fejlődni, amíg el nem érik a 100 százalékot, és készen nem állnak az időmérőre.”

„És vannak olyanok, akik már az első edzésen is 100 százalékosak. Azt gondolom, Max is közéjük tartozik. És mindig ilyen volt, a gokartos időktől kezdve mostanáig, szóval nem kell, hogy meglepő legyen senki számára.”

Hirdetés

„Úgy gondolom, nekem is ez az egyik erősségem. És ezért is döntöttem úgy 2018-ban, hogy elköszönök az F1-től, és kipróbálok más dolgokat, mert azt éreztem, hogy a karrierem nem halad előre azzal, hogy a 10. vagy 12. vagyok minden hétvégén. Kihívásokat kerestem más kategóriákban, más autókkal minden hétvégén, el akartam érni különféle címeket és győzelmeket.”

„Nagy érdeklődéssel figyelem majd a pénteki nyitóedzést, az első 5 percet, látni fogjuk, hogy Max Verstappen 2,5 másodperccel mindenki előtt lesz majd. És aztán szép lassan a többiek is megérkeznek, az időmérőn pedig közel lesznek hozzá. Bizonyos szempontból az én esetemben is így volt az néhány csapattársammal. Pénteken jóval előttük voltam, aztán szombatra és vasárnapra egyre jobbak és jobbak lettek.”

„Szóval ideális lenne Maxnak és nekem, ha valamelyik edzés vizes pályán zajlana, és aztán száraz pályán vágnánk neki az időmérőnek!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!