Alonso az élen, Vettel nagyot bukott Isztambulban - F1VILÁG.HU

Alonso az élen, Vettel nagyot bukott Isztambulban

HIRDETÉS

A Ferrari kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso végzett az élen a Török Nagydíj esőáztatta első szabadedzésén, míg a bajnoki éllovas Sebastian Vettel csúnya balesetet szenvedett a 8-as kanyarban.



Ahogyan arra az időjárás-előrejelzések alapján számítani lehetett, hűvös időben, szakadó esőben vette kezdetét a forma-1-es Török Nagydíj versenyhétvégéje.

A pénteki első szabadedzés elején valamennyi versenyző megtette installációs körét a rendszerellenőrzések, valamint a pálya állapotának felmérése céljából, az első fél órában azonban a többség jobbára a bokszban üldögélt: 30 perc eltelte után csupán hárman rendelkeztek mért idővel.

Az eső nem hagyott alább, a munkát viszont meg kellett kezdeni: magyar idő szerint fél 10 magasságában már egyre többen merészkedtek a pályára. A ferraris Fernando Alonso hamar az élre ugrott, és sokáig ott is tartózkodott.

A vizes pálya azonban sokakat – köztük Michael Schumachert – is megtréfált, a legtöbben a 11-es kanyarban csúsztak ki. A legbalszerencsésebb azonban kétségkívül a világbajnoki éllovas Sebastian Vettel volt, aki a 8-as kanyar utolsó csúcspontját követően – a nedves kerékvetőn megcsúszva – nagy sebességgel a pályát szegélyező korlátnak vágódott.

A német versenyző szerencsére a saját lábán szállt ki a rommá tört RB7-esből, elővigyázatosságból azonban a pálya orvosi központjába szállították.

Az edzést természetesen piros zászlóval megszakították, így a mezőny jó 10 perces kényszerszünet után folytathatta a megkezdett munkát.

A hátralévő 18 percben az élen nem változott a helyzet: Alonso megnyerte a Török Nagydíj első szabadedzését, míg mögötte közel másfél másodperces lemaradásban a mercedeses Nico Rosberg végzett. A német versenyző csapattársa, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher harmadik lett, az egyre nedvesebb pályán azonban többekhez hasonlóan ő is megpördült – ezúttal is a 11-es kanyarban.

Biztatóan kezdte a hétvégét a Renault alakulata is: az esőáztatta tréningen Heidfeld a negyedik, Petrov pedig az ötödik helyen zárt, megelőzve a Sauber tehetségét, Kamui Kobayashit, valamint a ferraris Felipe Massát.

Hirdetés

Befért a legjobb tízbe a Toro Rosso két fiatalja is, hiszen az istálló tartalékosa, Daniel Ricciardo nyolcadik, míg Sebastien Buemi kilencedik lett, közvetlenül a Force India harmadik számú versenyzője, Nico Hülkenberg előtt.

A McLaren alakulata a másfél órás gyakorlás során nem nagyon erőltette meg magát: Jenson Button és Lewis Hamilton az edzés elején egy-egy felvezető kör erejéig gurult pályára, majd előbbi versenyző a tréning végén még egyszer kimerészkedett, ám a két világbajnok a tabella alján zárta a nyitóedzést.

A hétvége programja a magyar idő szerint 13 órakor kezdődő második szabadedzéssel folytatódik majd.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!