Alonso: Az új McLaren egyes területeken meglepően jó

Fotó: Circuit de Barcelona-Catalunya
F1 TEST DAYS Fernando Alonso, McLaren
A kétszeres világbajnok Fernando Alonso szerint a McLaren 2019-es autója néhány területen „meglepően jó”, habár elismeri, vannak még dolgok, melyeken fejlődnie kell a csapatnak.

A spanyol a tavalyi szezont követően intett búcsút a Forma-1-nek, habár a napokban azt mondta, egy élcsapat kérésére igent mondana, és visszatérne a száguldó cirkuszba.

Alonso amellett, hogy elindul néhány legendás autóversenyen idén – például az Indianapolis 500-on –, aktívan kiveszi majd a részét a McLaren idei és jövő évi F1-esének fejlesztéséből is.

A Forma-1 korábbi bajnoka a második barcelonai teszthéten is figyelemmel kísérte a McLaren munkáját, és bár az autót nem vezette, a mérnököktől kapott visszajelzések, illetve az adatok kielemzése alapján úgy érzi, előrelépett a csapat.

„Azt gondolom, sokat tanulunk. Kapcsolatban álltam a csapattal és tudtam az értekezletekről, kisebb problémákról is. Véleményem szerint a második teszthéten megerősítést nyert az a kép, ami kialakult az autóról. Úgy gondolom, hogy vannak még területek, amiket meg kell vizsgálni és javítani kell rajtuk, hogy javítsunk a teljesítményen.”

„Más területek viszont meglepően jók, szóval elégedett vagyok az eredményekkel és alapvetően azt gondolom, pozitívan alakult a két teszthét. Nem tökéletes még, de az irány jónak tűnik.”

Alonso egyébként idén tesztelheti is majd a McLaren autóját, véleménye szerint pedig visszajelzései hasznosak lesznek majd a csapat, illetve a versenyzők, Carlos Sainz és Lando Norris számára.

„Az az autó, amivel most körözünk, nagyjából tavaly júniusban született meg, amikor azonosítottuk a problémákat, a gyengeségeket, és azt a filozófiát, ami végül rossznak bizonyult 2018-ban. Elkezdtünk értekezni róla, és sokat dolgoztunk a szimulátorban.”

„Most pedig már itt van 2019, az autó a pályán, és lehet, hogy vannak olyan eredmények, amiknek nem ismerik a hátterét, vagy azt a filozófiát, ami a tervezés mögött van. És szerintem ez olyasvalami, amiben segíthetek.”

„Ráadásul 18 év után már azért ismerem a legtöbb pályát, a legtöbb trükköt itt-ott. Lando pedig első évét kezdi az F1-ben, bármi felütheti a fejét egy versenyhétvégén. Szóval az, ha lesz egy versenyző a mérnökök mellett, talán segít, hiszen ők egyébként csak a telemetriát látják.”

„Kielemeznek dolgokat, és a telemetria alapján hoznak döntéseket. De én lehet a kapocs aközött, amit látnak, illetve amit a versenyző érez, vagy amit mond a rádión.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!