Alonso is felelős a Renault tavalyi gyengélkedéséért

Bár jelezte, hogy senkit nem áll szándékában kritizálni, a Renault csapatfőnöke, Eric Boullier szerint a korábbi vezetőség, és Fernando Alonso is hibás azért, hogy a francia alakulat nem tudott komolyabb eredményt felmutatni a tavalyi évben.


Bár jelezte, hogy senkit nem áll szándékában kritizálni, a Renault csapatfőnöke, Eric Boullier szerint a korábbi vezetőség, és Fernando Alonso is hibás azért, hogy a francia alakulat nem tudott komolyabb eredményt felmutatni a tavalyi évben.

A Renault 2005-ben és 2006-ban mindkét bajnokságot megnyerte, ám az azt követő években borzalmasan gyengén teljesített, pedig Alonso is a csapat tagja volt az elmúlt két szezonban.

Boullier, akit Flavio Briatore kényszerű távozását követően, a tavalyi évad végén neveztek ki csapatvezetőnek, elmondta, hogy véleménye szerint a korábbi menedzsment, és maga a kétszeres világbajnok is felelős a sikertelenségekért.

„Tudtuk, hogy elviekben a csapat képes harcba szállni a bajnoki címért, de azt is, hogy akár a nyolcadik helyen végez a tavalyi évben” – mondta a csapatvezető. „Elkezdtük megérteni, hogy melyek azok a területek, ahol a csapatot jobb formába lehet hozni, és pontosan ezt tesszük most.”

„Úgy gondolom, hogy nem volt megfelelő a menedzsment, nem voltak elég határozottak, és nem irányították megfelelően a csapatot a vezetők, sőt, az egyértelmű, világos célok sem voltak meg.”

„Nehéz ezt mondani, mert senkit nem akarok kritizálni, azonban a versenyzői fronton sem voltunk a legjobb pozícióban. Alonso a McLarennél eltöltött egy éve után visszatért a Renault-hoz, és már alá is írt a Ferrarihoz.”

„Egy versenyző pedig kulcsfontosságú eszköze a csapatnak, és ha a versenyző nem motivált, akkor nem hajtja eléggé a csapatot. Ez pedig pontosan így volt nálunk a tavalyi évben, mert Alonso akkor már tudta, hogy a szezon végén távozni fog (a Ferrarihoz).”

„Az eredmények hiánya pedig elcsüggeszti a csapatot, hiszen mindenki nagyon elszánt, így ha nem jönnek az eredmények, az nem tesz jót a motivációnak.”

„A menedzsment nem irányította megfelelően a csapatot, a versenyzőkkel nem volt egyszerű együtt dolgozni, nagyon arrogánsak voltak, és nem vitték megfelelő irányba a csapatot. Azt gondolom, hogy ez volt a két fő komponense annak, hogy nem szerepeltünk jól a tavalyi bajnokságban.”

A Renault azonban az idei évben – a vérfrissítésnek köszönhetően – feltámadt, és az Alonso helyére érkező Robert Kubicának hála, harcban van a Mercedesszel a negyedik helyért a konstruktőrök versenyében.

Boillier elmondta, hogy teljes mértékben meg van elégedve a lengyel versenyzővel, akinek nem is lehetne jobb a hozzáállása, hiszen tudja, hogyan kell motiválni a csapatot, és ez az eredményekben is megmutatkozik.

„Számomra az a legfontosabb, hogy a versenyző hajtsa a csapatot, mert győzni akar, és azt szeretné, ha a legjobban teljesítene. Ez ugyanis teljesen megváltoztatja a forgatókönyvet. Kubica pedig pontosan ilyen. Rengeteg frissességet és motivációt hozott a csapathoz.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!