Friss hírek

Alonso: Komoly szerepe lesz a biztonsági autónak

Jól indult a Kanadai Nagydíj pénteki edzésnapja a Ferrari alakulata számára, a gárda kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso ugyanis az élen zárta a pénteki második tréninget, míg csapattársa, Felipe Massa harmadik lett.


Jól indult a Kanadai Nagydíj pénteki edzésnapja a Ferrari alakulata számára, a gárda kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso ugyanis az élen zárta a pénteki második tréninget, míg csapattársa, Felipe Massa harmadik lett.

Alonso az edzésnap végén a csapat hivatalos weboldalának nyilatkozva elmondta, nagyon elégedett a két, egyenként másfél órás edzéssel, sok hasznos adatot gyűjtöttek ugyanis – noha való igaz, az időjárás miatt lehet, hogy ezek nagy része hasztalan lesz majd vasárnap.

„Mint péntekenként általában, a köridők most sem jelentenek semmit, mert nem tudjuk, a többiek milyen programot teljesítettek, és különösen azért nem, mert vasárnapra eső várható: a ma gyűjtött adatok lehet, hogy nem is lesznek hasznosak” – mondta Alonso.

„A szokásos programunkat teljesítettük, kipróbáltuk a különféle gumikat, és a változó aerodinamikai megoldásokat. Egyértelműen az egyik legjobb pénteki napunk volt: nem sűrűn történik meg mostanában, hogy autóink a legjobb ötben végeznek – noha való igaz, hogy Monacóban is gyorsak voltunk csütörtökön, illetve szombat reggel is, az időmérőn aztán mégis 9 tizedes lemaradásban voltunk a Red Bullokkal szemben: ekkor mutatják meg ugyanis valós potenciáljukat, és ez az oka annak, hogy miért ők a legfőbb riválisaink, a McLaren és a Mercedes mellett, akik szintén nagyon erősnek tűnnek itt.”

Alonso hozzátette, miután már pénteken is több balesetet láthattunk, arra számít, hogy a taktikák kialakításakor jelentős szerepet játszik majd a Safety Car.

„Láthattunk különféle baleseteket is, ezek minden bizonnyal akkor következtek be, amikor a versenyzők hosszabb etapjaikat teljesítették. Nehéz vezetni ilyen körülmények között, és van három-négy olyan hely ezen a pályán, ahol a legkisebb hiba után is a falon találod magad.”

„A versenyen arra számítok, hogy a biztonsági autó komoly szerepet játszik majd. Ismét úgy tűnik, hogy a lágy gumik kedveznek nekünk, mint ahogy az új közepes keverék is, ami feltehetően Valenciában debütál majd, és ami – még ha csak 5 kört tettem is meg velük – jó érzést nyújtottak.”

Idén először a versenyzők két helyen használhatják majd az előzést elősegítő DRS-rendszert a vasárnapi futamon: Alonso bízik abban, a Ferrari számára ez nagyon hasznos lesz.

„Ezen a pályán jobban kiaknázhatjuk a DRS-ben rejlő lehetőségeket, mint más helyszíneken: a 10-es és 12-es kanyar között, illetve a célegyenesben azt hiszem, jól fog működni a rendszer.”

„Sajnos a piros zászlók hátráltattak a szuperlágy gumikkal futott etapom során, végül pedig változtatnunk kellett a programunkon, arra összpontosítottunk, hogy mindkét autóval annyi adatot gyűjtsünk, amennyit csak lehet a különböző üzemanyag-terhelések mellett.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Exkluzív információk: a Hungaroringről jelentkezünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!