Alonso: Nem fair, hogy a piros zászlót okozók megtarthatják rajthelyeiket - F1VILÁG.HU

Alonso: Nem fair, hogy a piros zászlót okozók megtarthatják rajthelyeiket

HIRDETÉS
Fernando Alonso szerint „nem fair”, hogy azok a versenyzők, akik piros zászlót okoznak időmérős ütközéseikkel, megtarthatják eredeti rajtpozícióikat.
Fernando Alonso, Alpine

A Forma-1-es Azeri Nagydíj szombati kvalifikációja meglehetősen kaotikusra sikeredett, összesen ugyanis négyszer kellett piros zászlókkal megszakítani a körözést: először Lance Stroll csapódott a falnak, majd hasonlóképp járt Antonio Giovinazzi, Daniel Ricciardo, a hajrában pedig Yuki Tsunoda és Carlos Sainz is.

Két hete hasonló eset történt Monte-Carlóban: akkor a rajtelsőséget végül megszerző Charles Leclerc ütközött a korlátnak, ami miatt le kellett inteni az időmérőt, a gyorskörön lévő pilóták pedig nem tudtak javítani. Ugyanez történt Bakuban is az időmérő utolsó másodperceiben.

Az Alpine versenyzője, Fernando Alonso azt mondja, a jelenlegi szabályokkal „unfair” előnybe kerülnek azok a versenyzők, akik balesetbe keverednek az időmérőn, hiszen amellett, hogy megtarthatják rajtpozícióikat, még a sérült alkatrészeket is ki lehet javítani autóikban anélkül, hogy pozíciót veszítenének.

A spanyol hozzáteszi, ha bevezetnének az F1-ben is egy olyan szabályt, mint az IndyCar-sorozatban, vagy számos, az FIA által felügyelt más szériában, tehát törlik a piros zászlót okozó versenyzők legjobb köreit, a pilóták óvatosabbak lennének.

„Kusza időmérő volt, nehéz volt elkapni a ritmust, felvenni a tempót – de ez mindenkit ugyanúgy érintett” – mondta a kétszeres világbajnok.

„Azt gondolom, nem hoztunk ki mindent az autóból, mert valahányszor felraktunk egy új szett gumit, nem használtuk. Talán unfair, hogy azok a versenyzők, akik balesetbe keverednek, és megjavíttathatják autóikat, eredeti pozícióikból rajtolhatnak vasárnap.”

„Az összes többi autóhoz nem lehet hozzányúlni a parc fermében, szóval miért is cserélhetnek alkatrészeket, ha egyszer piros zászlót okoztak? Egy napon talán mi is ilyen helyzetbe kerülünk, és előnyt kovácsolunk ebből a szabályból…”

„Azt gondolom, mindenkinek le kellene higgadnia egy kicsit, és 98 százalékosan vezetnie egy utcai pályán, ha ugyanis összetöröd az autót, és az utolsó helyről rajtolsz, talán nem vezeted túl az autód…. Szerintem ma sokan túlvezették az autóikat, vagy képességeiket… 

Alonso a 9. helyet szerezte meg az időmérőn, Lando Norris büntetése után azonban a 8. helyről rajtol majd vasárnap.

Hirdetés

„Szerintem jó autónk van, egész hétvégén az volt. Minden edzésen a top 10-ben voltunk, és kényelmesen érezzük magunkat. Ha van tempód, ezen a pályán lehet előzni, szóval vigyázni kell a gumikra. Ez lesz a holnapi verseny lényege. De nagyon magabiztosak vagyunk a pontszerzést illetően.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!