Alonso volt a leggyorsabb az esős japán nyitóedzésen! - F1VILÁG.HU

Alonso volt a leggyorsabb az esős japán nyitóedzésen!

HIRDETÉS
Esős, hűvös idő fogadta a Forma-1 csapatait pénteken, Szuzukában, így a magyar idő szerint hajnalban megtartott első gyakorláson vizes pályán voltak kénytelenek körözni a versenyzők. Kezdetben senki nem akart pályára gurulni, a csendet aztán Kevin Magnussen és a helyi hős, Yuki Tsunoda törte meg, majd szépen lassan mindenki pályára gurult.
Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A522.  British Grand Prix, Saturday 2nd July 2022. Silverstone, England.

A körülmények szerencsére nem voltak annyira rosszak, ám természetesen a versenyzők kezdetben az esőgumikkal voltak kénytelenek körözni. Bő fél óra után aztán az intermediate-abroncsok is előkerültek, Max Verstappen első gyorskörét már ezekkel a gumikkal teljesítette 35 perc után, és mintegy 3,7 másodperces előnnyel át is vette a vezetést az addig élen álló Carlos Sainztól. Valtteri Bottas volt egyébként az első, aki a köztes esőgumikkal futott mért kört az első gyakorláson, hamarosan pedig mindenki átváltott ezekre a gumikra.

A köridők egyre javultak, az élre pedig Fernando Alonso került az élre, akit a két Ferrari követett Carlos Sainz – Charles Leclerc sorrendben. Mivel viszont az utolsó negyed órában újra rákezdett az eső, a mezőny kénytelen volt visszaváltani esőgumikra, így értelemszerűen már nem gyorsultak a versenyzők a hátralévő időben.

Az első szabadedzésen így végül Alonso volt a leggyorsabb: a spanyol 1 perc 42,248 másodperces időt futott a zöld jelölésű abroncsokkal, és 3 tizeddel volt gyorsabb honfitársánál, Sainznál, és közel 4 tizeddel Leclerc-nél. A 4. pozícióban csapattársa, Esteban Ocon végzett, megelőzve a Haas dán pilótáját, Kevin Magnussent.

A szuzukai hétvégén másodszor is bajnokká válható Max Verstappen 1,1 másodperces lemaradással 6. lett, mögötte Mick Schumacher, Lando Norris és Valtteri Bottas zárt. A legjobb 10 sorrendje Sergio Perezzel egészült ki.

A Mercedesek csak a mezőny második felében végeztek: Lewis Hamilton a 13., George Russell csak a 18. pozícióban zárt, de nem remekeltek az AlphaTaurik sem, hiszen Pierre Gasly 16., a helyiek kedvence, Yuki Tsunoda pedig csupán 19. lett.

Hasonlóan nem erőltették meg magukat az esőben az Aston Martin pilótái sem: Lance Stroll 14. lett az első tréningen, míg a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel pár kört tett csak meg a vizes pályán, ő 5,8 másodperces lemaradással utolsó lett. A szabadedzés legvégén Mick Schumacher csúnyán összetörte autóját a 7-es kanyarban, a német pilóta azonban szerencsére nem sérült meg.

A Forma-1-es Japán Nagydíj programja magyar idő szerint 8 órakor folytatódik majd.

Az első szabadedzés végeredménye:

Hirdetés

Forrás: F1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!