Alonsoé a pole Monacóban - F1VILÁG.HU

Alonsoé a pole Monacóban

A McLaren Mercedes spanyol versenyzője, Fernando Alonso szerezte meg a pole pozíciót Monacóban, ahol legnagyobb ellenfelének az utolsó gyorskörén hibázó Lewis Hamilton volt. A harmadik a Ferrari brazilja, Felipe Massa lett.

A McLaren Mercedes spanyol versenyzője, Fernando Alonso szerezte meg a pole pozíciót Monacóban, ahol legnagyobb ellenfelének az utolsó gyorskörén hibázó Lewis Hamilton volt. A harmadik a Ferrari brazilja, Felipe Massa lett.

Első etap

A délelőtti esős szabadedzést követően, bár az időmérő előtt még rázendített egyszer az eső, száraz pálya fogadta a versenyzőket a kvalifikációs tréning kezdetén, így mindenki száraz aszfaltra alkalmatos gumikkal szállta meg a pályát.

Szinte azonnal kihajtottak a ringre a versenyzők, félve attól, hogy ismét elkezd esni az eső. Szinte minden másodpercben változott a sorrend, a versenyzők egyre lejjebb szorították az időket. A szokásostól eltérően öt perc eltelte után már mindenki futott mért kört, jelezve, tartanak az esőtől.

Az első tizenöt perces tréning felénél járva a McLaren és a Ferrari versenyzői álltak az élen, míg a kiesők között volt Trulli a Toyotával, a monacó-menőnek számító Mark Webber a Red Bull Racinggel, Davidson a Super Agurival, valamint a délelőtti edzésen remeklő Spyker versenyzői.

Ahogy telt az idő, úgy gyorsult a pálya. Többen már a következő etapra “tesztelték” a beállításokat. Az utolsó pillanatokra is maradt némi izgalom, a Renault finn versenyzője, Heikki Kovalainen, illetve a Toyota német sofőrje, Ralf Schumacher helye sem volt biztos a második etapba. Webber a végén még ment egy gyorskört, mellyel bebiztosította helyét a második körbe.

Az első etapot követően a következő versenyzők búcsúztak: Anthony Davidson, Scott Speed, Adrian Sutil, nagy meglepetésre Ralf Schumacher, Takuma Szato, illetve vélhetően műszaki probléma miatt mért kör nélkül maradt Christijan Albers.

Második etap

A második etapnak is nagy elánnal kezdtek neki a versenyzők. Az elsőmért kört a Williams német versenyzője, Nico Rosberg futotta meg, akinek idejét sokáig meg sem tudták közelíteni, nem véletlenül ugyanis Raikkönen pontosan azon a ponton parkírozta le Ferrariját, ahol tavaly Schumacher tette azt kétes körülmények között.

A Ferrari finn pilótája a Rascasse kanyart nem tudta bevenni, ugyanis jobb első kerékfelfüggesztése eltörött, mert két kanyarral korábban nekivágta autóját a szalagkorlátnak. Raikkönen ugyan még be tudott evickélni a boxba, ám fel kellett adnia a küzdelmet.

Időközben a McLaren duója, Fernando Alonso és Lewis Hamilton átvette a vezetést, míg a még talpon maradt Ferrarival Massa a negyedik helyen állt, majd egy másodperccel lemaradva az élen tanyázó Alonso mögött. A BMW versenyzői is megfutották gyorskörüket, Kubica felugrott a harmadik helyre, míg Heidfeldnek be kellett érnie Rosberg mögött az ötödik pozícióval. A német sofőr azonban egy körrel később javított, és felzárkózott márkatársa mögé a negyedik helyre.

Két perccel a második tréning vége előtt mindenki a boxban várakozott, hogy megkezdje utolsó gyorskörét. Elsőként a Renault újonca, Heikki Kovalainen kezdte meg a száguldást, majd szép lassan jöttek a többiek.

Raikkönen már biztosan a kiesők között volt, míg a Honda két versenyzője sem lehetett nyugodt, ahogy Kovalainen, Webber, és Liuzzi sem. Barrichello és Webber megcsinálta, míg a második kör végén a következő pilóták búcsúztak: Jenson Button, Alexander Wurz, Vitantonio Liuzzi, Jarno Trulli, Heikki Kovalainen, és Kimi Raikkönen.

Harmadik etap

Ahogy az lenni szokott, az időmérő edzés utolsó tizenöt perces tréningje az üzemanyag fogyasztásról szólt. Közben David Coulthardot megbüntették azért, amiért a második etapban feltartotta a gyorskörén lévő Heikki Kovalainent. A versenybírók törölték a Red Bull Racing skót pilótájának második etapban futott időeredményeit, így David csak Raikkönen mögül a tizenhatodik helyről kezdheti majd meg a holnapi futamot. Ezzel viszont a Honda brit pilótája, Jenson Button is bekerült az utolsó etapba.

Nagy meglepetésre a Ferrari brazil sofőrje, Felipe Massa már az első öt perc után kiállt a boxba új gumikért, majd folytatta tovább a körözést. Az utolsó etap felénél járva elkezdett csepegni az eső, ám ez komolyan nem befolyásolta az eredményeket. Négy perccel a tréning vége előtt a McLaren duója uralta a mezőnyt, míg a harmadik helyen Massa tanyázott.

Rosberg nagy meglepetésre felugrott Massa elé a harmadik helyre, majd jött Fisichella, aki átvette a helyét. Massa így visszacsúszott az ötödik pozícióba. A döntés azonban ismét az utolsó egy percre maradt. A Ferrari brazilja kiállt új gumikért, hogy utolsó gyorskörének nekidurálja magát.

Hamilton az első szektort kiválóan teljesítettem, ám a középső szektorban hibázott, ami éppen elég volt ahhoz, hogy csapattársa, Fernando Alonso megelőzze, és megszerezze a pole pozíciót. Massa felugrott a harmadik helyre, míg a negyedik a Renault olasz sofőrje, Giancarlo Fisichella lett.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!