AlphaTauri: Tsunoda sorsa idén már a saját kezében van - F1VILÁG.HU

AlphaTauri: Tsunoda sorsa idén már a saját kezében van

Az AlphaTauri Forma-1-es csapatát irányító Franz Tost azt mondja, Yuki Tsunoda sorsa idén már a saját kezében lesz azt követően, hogy a hullámzóan alakult 2021-es szezont követően még egy esélyt adtak neki a bizonyításra.

A japán tehetség tavaly debütált a Forma-1-ben, és bár voltak ígéretes pillanatai, több balesete is volt, és számos hibát elkövetett. A helyzetét nem könnyítette meg, hogy Pierre Gasly, a csapattárs újra remek idényt produkált.

Az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost ugyanakkor egyszer sem kételkedett Tsunoda tehetségében, ez az oka annak is, hogy kapott egy második lehetőséget tőle és a Red Bulltól.

„Csak annyit mondhatok, hogy Yuki tényleg egy fantasztikus versenyző” – mondta a szakember. „És most az ő kezében van, hogy mit hoz ki ebből, mert az, hogy megvan a tehetsége, csak egy dolog. Ismerek jó pár F1-es versenyzőt, akik tényleg nagyon tehetségesek voltak, de talán csak egy versenyt tudtak nyerni, vagy egyet sem.”

„Forma-1-es versenyzőként nem lehet elég fizikai edzést végezni, a táplálkozás nagyon fontos, tényleg fegyelmezettnek kell lenni. 100 százalékig úgy kell élni az életet, ahogy azt a Forma-1 megköveteli.”

„Ez pedig most az ő kezében van. Mi csak tanácsokkal tudjuk ellátni őt, de magának kell csinálnia. És itt fog kiderülni, hogy tényleg igazi topsztárrá válik-e. Ami a vezetést illeti, képes rá. Most rajta múlik.”

Tost azt mondja, az elmúlt év „fantasztikus példa” volt arra, milyen is egy újonc idénye. Szerinte a 2021-es év azért tűnt gyengének Tsunoda részéről, mert egy kiemelkedő, és rendkívül tapasztalt versenyző, Pierre Gasly oldalán kellett helytállnia. A japán pilóta ráadásul túlságosan elbízta magát az év elején, hiszen Bahreinben remekül indult számára a bajnokság.

„Ez volt az első év, hogy egy igazán tapasztalt versenyzőnk volt egy újonc mellett. Általában két újonccal kezdtünk, vagy egy olyan versenyző került egy újonc mellé, akinek 1 éves tapasztalata volt, így a különbség nem volt annyira nyilvánvaló.”

„Ami Yukival történt, azt teljesen egyszerű megmagyarázni. Bahreinben remek munkát végzett, a 9. helyen ért célba, minden fantasztikus volt. Számomra viszont teljesen egyértelmű volt, hogy hamarosan jönni fog majd egy baleset, mert Yuki már rögtön a határon autózott.”

„De mindig ez a helyzet a fiatal versenyzőkkel. Mi szólunk nekik, hogy ’hé, a határon vagy’, és tudom, hogy Yukinak is pontosan ez volt a fejében. Bahrein után azt gondolta – és ez tipikus a fiatal pilóták esetében –, hogy ’hú, a Forma-1 nem is annyira nehéz’.”

„Sokkolta a dolog, elveszítette az önbizalmát. És természetesen ilyenkor jön a kérdés: ’Képes vagyok én erre? Talán a Forma-1 túl gyors nekem?’. Minden versenyzőnél ugyanez van, de Yuki egyszerűen egy fantasztikus példa.”

„Ez az oka annak, hogy azt mondom, egy fiatal versenyzőnek minimum 3 évre van szüksége arra, hogy egy kicsit jobban megértse a Forma-1-et, mert a Forma-1 sokkal komplexebb annál, mint ahogy az emberek gondolják.”

„A következő idény egy teljesen más történet lesz, mert már jobban ismeri az F1-et. Meggyőződésem, hogy jó döntést hoztunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!