AlphaTauri: Tsunoda sorsa idén már a saját kezében van - F1VILÁG.HU

AlphaTauri: Tsunoda sorsa idén már a saját kezében van

HIRDETÉS
Az AlphaTauri Forma-1-es csapatát irányító Franz Tost azt mondja, Yuki Tsunoda sorsa idén már a saját kezében lesz azt követően, hogy a hullámzóan alakult 2021-es szezont követően még egy esélyt adtak neki a bizonyításra.
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Yuki Tsunoda of Scuderia AlphaTauri and Japan talks to the media during previews ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 23, 2021 in Sochi, Russia. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

A japán tehetség tavaly debütált a Forma-1-ben, és bár voltak ígéretes pillanatai, több balesete is volt, és számos hibát elkövetett. A helyzetét nem könnyítette meg, hogy Pierre Gasly, a csapattárs újra remek idényt produkált.

Az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost ugyanakkor egyszer sem kételkedett Tsunoda tehetségében, ez az oka annak is, hogy kapott egy második lehetőséget tőle és a Red Bulltól.

„Csak annyit mondhatok, hogy Yuki tényleg egy fantasztikus versenyző” – mondta a szakember. „És most az ő kezében van, hogy mit hoz ki ebből, mert az, hogy megvan a tehetsége, csak egy dolog. Ismerek jó pár F1-es versenyzőt, akik tényleg nagyon tehetségesek voltak, de talán csak egy versenyt tudtak nyerni, vagy egyet sem.”

„Forma-1-es versenyzőként nem lehet elég fizikai edzést végezni, a táplálkozás nagyon fontos, tényleg fegyelmezettnek kell lenni. 100 százalékig úgy kell élni az életet, ahogy azt a Forma-1 megköveteli.”

„Ez pedig most az ő kezében van. Mi csak tanácsokkal tudjuk ellátni őt, de magának kell csinálnia. És itt fog kiderülni, hogy tényleg igazi topsztárrá válik-e. Ami a vezetést illeti, képes rá. Most rajta múlik.”

Tost azt mondja, az elmúlt év „fantasztikus példa” volt arra, milyen is egy újonc idénye. Szerinte a 2021-es év azért tűnt gyengének Tsunoda részéről, mert egy kiemelkedő, és rendkívül tapasztalt versenyző, Pierre Gasly oldalán kellett helytállnia. A japán pilóta ráadásul túlságosan elbízta magát az év elején, hiszen Bahreinben remekül indult számára a bajnokság.

„Ez volt az első év, hogy egy igazán tapasztalt versenyzőnk volt egy újonc mellett. Általában két újonccal kezdtünk, vagy egy olyan versenyző került egy újonc mellé, akinek 1 éves tapasztalata volt, így a különbség nem volt annyira nyilvánvaló.”

„Ami Yukival történt, azt teljesen egyszerű megmagyarázni. Bahreinben remek munkát végzett, a 9. helyen ért célba, minden fantasztikus volt. Számomra viszont teljesen egyértelmű volt, hogy hamarosan jönni fog majd egy baleset, mert Yuki már rögtön a határon autózott.”

„De mindig ez a helyzet a fiatal versenyzőkkel. Mi szólunk nekik, hogy ’hé, a határon vagy’, és tudom, hogy Yukinak is pontosan ez volt a fejében. Bahrein után azt gondolta – és ez tipikus a fiatal pilóták esetében –, hogy ’hú, a Forma-1 nem is annyira nehéz’.”

Hirdetés

„Sokkolta a dolog, elveszítette az önbizalmát. És természetesen ilyenkor jön a kérdés: ’Képes vagyok én erre? Talán a Forma-1 túl gyors nekem?’. Minden versenyzőnél ugyanez van, de Yuki egyszerűen egy fantasztikus példa.”

„Ez az oka annak, hogy azt mondom, egy fiatal versenyzőnek minimum 3 évre van szüksége arra, hogy egy kicsit jobban megértse a Forma-1-et, mert a Forma-1 sokkal komplexebb annál, mint ahogy az emberek gondolják.”

„A következő idény egy teljesen más történet lesz, mert már jobban ismeri az F1-et. Meggyőződésem, hogy jó döntést hoztunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!