Friss hírek

Alpine: Gasly eltiltásával az előző csapatát büntessék, ne minket!

Idén fél év alatt összegyűjtött 10 büntetőpontjával nemcsak Pierre Gasly találhatja magát hamarosan kellemetlen helyzetben, hanem akár jövőbeli csapata, az Alpine is, ahol úgy érzik, igazságtalan lenne, ha az AlphaTaurinál elkövetett vétségekért ők veszítenék el egy futamra a pilótájukat.

A pályán elkövetett kisebb vétségei által a francia versenyző idén már tíz büntetőpontot felhalmozott, ezzel veszélyes közelségbe került az egy nagydíjhétvégéről való eltiltást jelentő 12-től. Ha ez megtörténik, ő lenne az első az F1-ben a büntetőpontrendszer 2014-es bevezetése óta, akinek emiatt ki kell hagynia egy futamot, amit a paddockban többen is igazságtalannak éreznének vele szemben.

Interlagosban versenyzőtársai is felszólaltak a pontrendszer hibái kapcsán, George Russell például nem gondolja, hogy Gasly olyan veszélyesen viselkedne a pályán, ami eltiltást érdemel. Maga a francia versenyző is egyeztet az FIA-val arról, hogy biztosan megfelelően alkalmazzák-e ezt a szabályt jelenleg, és elmondása szerint kínosan érzi magát amiatt, hogy ilyen közel került az eltiltáshoz.

Márpedig Gaslynak még hosszú időn át makulátlannak kell maradnia, ha el akarja kerülni a büntetést, hiszen a meglévők közül az első büntetőpontjai majd csak a jövő évi Monacói Nagydíjra évülnek el, vagyis az idei kettővel és a jövő évi héttel együtt még kilenc hétvégén kellene kimaradnia minden vitás szituációból.

A téma nemcsak egyéni, hanem csapatszinten is érzékeny, hiszen Gasly istállót vált a tél folyamán, így megtörténhet, hogy noha vétségei zömét az AlphaTauri színeiben követte el, mégis az Alpine-nak kell majd őt nélkülöznie a jövő év elején egy futamra. Otmar Szafnauer csapatvezető is tisztában van ezzel a lehetőséggel, ami szerinte egyáltalán nem lenne észszerű alkalmazása a szabálynak.

„Balszerencsés eset, hogy ezeket a pontokat egy másik csapattal szerezte. Ha elérné a limitet és a mi csapatunk tagjaként kellene kihagynia egy versenyt, akkor nem hiszem, hogy azt kapnánk, amilyen céllal a szabályt megalkották, vagyis hogy egy másik csapatot büntessenek vele. De hát ezt mondja a szabály, hacsak nem sikerül addig megváltoztatnunk…” – idézi az Alpine csapatvezetőjét a Racefans.

Szafnauer szerint a szabályalkotóknak fel kell tenniük a kérdést, hogy mi a büntetőpontokért járó eltiltás valós szándéka, tényleg az ügyben vétlen csapatot is hátrányos helyzetbe akarják-e vele hozni. Mert ha a csapat szankcionálása is cél, akkor inkább az AlphaTaurin kellene elverni a port.

„Idén szerintem voltak olyan esetek, amikor vissza kellett volna engednie valakit maga elé, de a csapata azt mondta neki, hogy ne tegye, és persze erre is büntetőpont járt. Azt hiszem, újra át kellene gondolnunk a szabályt a méltányosság szempontjából” – fogalmazott Szafnauer.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Alpine: Gasly eltiltásával az előző csapatát büntessék, ne minket!
Russell: Készen állok, hogy világbajnok legyek
Kiderült, hol lesznek F1-es sprintfutamok jövőre
Alonso frusztrált ugyan, de azt mondja, örökké hálás lesz az Alpine-nak
Az FIA szerint jó döntést hoztak, hogy megemelik a padlóélek magasságát a Forma-1-ben
Hockenheim nem akar F1-es versenyt rendezni jövőre

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!