Az AlphaTauri minden elmaradó versennyel 700 millió forintot veszít

BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 26: Daniil Kvyat of Russia driving the (26) Scuderia AlphaTauri AT01 Honda is helped into the garage during Day One of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 26, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-237UHXS751W11 // Usage for editorial use only //
Fotó: Scuderia AlphaTauri
Mintegy 2 millió eurónyi, azaz közel 706 millió forintnyi bevételkiesést jelent minden egyes elhalasztott verseny az AlphaTauri Forma-1-es csapatának – erről az istálló csapatfőnöke, Franz Tost beszélt nemrég.

A koronavírus-járvány miatt 9 F1-es verseny törléséről vagy halasztásáról kellett eddig dönteni, a sportág vezetősége azonban azt reméli, júliusban, zárt kapus európai versenyekkel elkezdődhet a bajnokság.

Mivel addig nincsenek versenyek, a csapatok rengeteg pénztől esnek el, ezért számos intézkedést kellett hozni annak érdekében, hogy csökkentsék kiadásaikat. A 2021-re tervezett új technikai szabályok bevezetését például elhalasztották, jövőre pedig gyakorlatilag az idei autókat használják majd a csapatok.

Franz Tost, az AlphaTauri F1-es csapatának vezetője a Motorsport.com című lapnak nyilatkozva nemrég elárulta, könyvelőrészlegük természetesen már kiszámolta, hogy az elmaradó versenyek miatt pontosan mennyi pénzt is veszítenek.

A szerződések úgy vannak kialakítva, hogy arányosan bevételt veszítünk, ha a versenyeket nem rendezik meg, hiszen a megállapodás szerinti összeg lecsökken” – mondta a szakember.

„Ha nem rendeznek meg egy nagydíjat, az másfél-két millió euró [azaz akár 706 millió forint) kiesést jelent.”

Tost azt mondja, a mostani gyárbezárásokkal el lehet lavírozni egy ideig, de ha a bajnokság nem kezdődhet el nyáron, az nagyon fájdalmas lesz a csapatok számára.

„Ha júliusban el tudunk kezdeni versenyezni, akkor egy monokival megússzuk. De ha nem így lesz, akkor nagyon kritikussá válhatnak a dolgok. Ha egész évben nem lesz semmi, az nagyon kritikus lesz. Ha semmi bevételhez nem jutunk, az gazdasági szempontból katasztrofális helyzetet teremt.”

2021-ben bevezetik az F1-ben a költségvetési plafont, ám ennek mértékéről még nem született megállapodás a csapatok között. Tost azt mondja, a Forma-1 financiális platformján mindenképpen változtatni kell, hogy hosszú távon fenntartható környezetet teremtsenek maguknak.

„Az biztos, hogy most nem folytathatunk mindent a normális kerékvágásban. Lehetetlen fenntartani a jelenlegi költési szintet. Csak egy példa: tényleg szükséges, hogy ilyen sok ember legyen a szélcsatornában, mint amennyi most van?”

„Látnunk kell, milyen versenyeink lesznek, mennyi bevételhez jutunk, és milyen szponzoraink lesznek. Ők vajon maradnak? Vagy kiszállnak a támogatók? Milyen lesz a teljes gazdasági helyzet? Csak akkor beszélhetünk a költségvetési plafonról, ha ezeket a dolgokat már látjuk.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS