Friss hírek

Az AlphaTauri minden elmaradó versennyel 700 millió forintot veszít

Mintegy 2 millió eurónyi, azaz közel 706 millió forintnyi bevételkiesést jelent minden egyes elhalasztott verseny az AlphaTauri Forma-1-es csapatának – erről az istálló csapatfőnöke, Franz Tost beszélt nemrég.

A koronavírus-járvány miatt 9 F1-es verseny törléséről vagy halasztásáról kellett eddig dönteni, a sportág vezetősége azonban azt reméli, júliusban, zárt kapus európai versenyekkel elkezdődhet a bajnokság.

Mivel addig nincsenek versenyek, a csapatok rengeteg pénztől esnek el, ezért számos intézkedést kellett hozni annak érdekében, hogy csökkentsék kiadásaikat. A 2021-re tervezett új technikai szabályok bevezetését például elhalasztották, jövőre pedig gyakorlatilag az idei autókat használják majd a csapatok.

Hirdetés
 

Franz Tost, az AlphaTauri F1-es csapatának vezetője a Motorsport.com című lapnak nyilatkozva nemrég elárulta, könyvelőrészlegük természetesen már kiszámolta, hogy az elmaradó versenyek miatt pontosan mennyi pénzt is veszítenek.

A szerződések úgy vannak kialakítva, hogy arányosan bevételt veszítünk, ha a versenyeket nem rendezik meg, hiszen a megállapodás szerinti összeg lecsökken” – mondta a szakember.

„Ha nem rendeznek meg egy nagydíjat, az másfél-két millió euró [azaz akár 706 millió forint) kiesést jelent.”

Tost azt mondja, a mostani gyárbezárásokkal el lehet lavírozni egy ideig, de ha a bajnokság nem kezdődhet el nyáron, az nagyon fájdalmas lesz a csapatok számára.

„Ha júliusban el tudunk kezdeni versenyezni, akkor egy monokival megússzuk. De ha nem így lesz, akkor nagyon kritikussá válhatnak a dolgok. Ha egész évben nem lesz semmi, az nagyon kritikus lesz. Ha semmi bevételhez nem jutunk, az gazdasági szempontból katasztrofális helyzetet teremt.”

2021-ben bevezetik az F1-ben a költségvetési plafont, ám ennek mértékéről még nem született megállapodás a csapatok között. Tost azt mondja, a Forma-1 financiális platformján mindenképpen változtatni kell, hogy hosszú távon fenntartható környezetet teremtsenek maguknak.

„Az biztos, hogy most nem folytathatunk mindent a normális kerékvágásban. Lehetetlen fenntartani a jelenlegi költési szintet. Csak egy példa: tényleg szükséges, hogy ilyen sok ember legyen a szélcsatornában, mint amennyi most van?”

„Látnunk kell, milyen versenyeink lesznek, mennyi bevételhez jutunk, és milyen szponzoraink lesznek. Ők vajon maradnak? Vagy kiszállnak a támogatók? Milyen lesz a teljes gazdasági helyzet? Csak akkor beszélhetünk a költségvetési plafonról, ha ezeket a dolgokat már látjuk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!