Az Aston Martin főnöke elárulta, mi volt az átmeneti megoldásuk a DRS-problémára - F1VILÁG.HU

Az Aston Martin főnöke elárulta, mi volt az átmeneti megoldásuk a DRS-problémára

Nem okozott olyan jelentős hátrányt a DRS-probléma az Aston Martin Forma-1-es csapata számára a hétvégi Azeri Nagydíjon, Mike Krack csapatfőnök pedig azt mondja, a jövőben nem is lesz gondjuk az állítható hátsó szárnnyal.

A brit csapat versenyzői, Fernando Alonso és Lance Stroll a becslések szerint mintegy 2 tizedmásodpercet veszített a hétvége során a bakui pálya célegyenesében, autóik DRS-rendszere ugyanis nem működött megfelelően. A meghibásodást elsősorban az új, alacsony légellenállású hátsó terelőszárny specifikációjának aerodinamikai jellemzői okozták, a DRS ugyanis túlságosan oszcillált, és csak alkalmanként aktiválódott. A helyzetet súlyosbította a bakui pálya hepehupás felülete, mint ahogy a célegyenesben tapasztalt légnyomás is.

Átmeneti megoldásként a csapat kenőanyagot használt a hátsó szárny véglapjainál, hogy megkönnyítse az állítható terelőlap mozgását.

 

„Nem árulhatom el, de nem álltunk messze attól, hogy WD40-et használjunk!” – mondta nevetve a Motorsport.com című internetes lapnak Krack, amikor erről kérdezték. „Az autó parc ferme hatálya alatt volt, szóval nem sokat tehettünk. Próbáltuk megtisztítani a felületeket, igyekeztünk ellenőrizni a réseket, ilyesmi.”

„Az FIA-val mindent leellenőriztünk, és nagyon segítőkészek voltak ebben, és láthatták, hogy ki is cseréltünk egy szárnylapot Fernando autóján. Ez egy rutinvizsgálat után történt, ha ugyanis folyamatosan húzzuk a szárnylapot, miközben az nem mozog, akkor nagyobb terhelésnek vetjük alá. Szóval biztonsági okokból le akartuk cserélni.”

Krack hozzátette, a DRS-probléma inkább csak zavaró volt az istálló számára, mintsem valódi deficit a teljesítmény tekintetében.

„Inkább volt zavaró, mint valódi hátrány, mivel a DRS működött a hátsó egyenesben, szóval nyilván kicsit büntetett csak – de a sprinten és a versenyen működött. Ha elvégezzük az elemzést az időmérővel kapcsolatban, akkor láthatjuk, hogy főleg a kettes szektorban veszítettünk, ahol nincs DRS-zóna.”

„De elvonta a figyelmünket, a csapat nagy része erre fókuszált, és ez az oka annak is, hogy már nem jelent majd problémát. Összességében azt gondolom, sikerült orvosolnunk. Szerettük volna előbb megoldani, illetve leginkább azt, ha nem is lett volna. De végső soron nem volt olyan nagy dráma.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Az Aston Martin főnöke elárulta, mi volt az átmeneti megoldásuk a DRS-problémára
Leclerc: Érdekes volt kipróbálni a Ferrari új fejlesztéseit
Verstappen szerint több előzés lehet Barcelonában
Alonso örül, mert működnek az Aston Martin fejlesztései
Hamilton: Momentán küszködöm azzal, hogy a top 10-be kerüljek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!