Az élcsapatok készek mellőzni a FRIC-rendszert

A Forma-1 élcsapatai készen állnak arra, hogy eltávolítsák az úgynevezett FRIC-rendszert autóikból, véleményük szerint ugyanis nem sok esély van arra, hogy a trükkös rendszer betiltását elhalasztják.


A Forma-1 élcsapatai készen állnak arra, hogy eltávolítsák az úgynevezett FRIC-rendszert autóikból, véleményük szerint ugyanis nem sok esély van arra, hogy a trükkös rendszer betiltását elhalasztják.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nemrégiben levélben értesítette a Forma-1 mezőnyét arról, álláspontja szerint az összekapcsolt felfüggesztésrendszer, azaz az úgynevezett FRIC illegális.

Ez pedig azt jelenti, hogy fennáll a lehetőség arra, hogy a csapatok óvást nyújtsanak be már a jövő hétvégi Német Nagydíjon azon alakulatok ellen, melyek mégis használják ezt a rendszert.

Charlie Whiting, a Forma-1 versenyigazgatója mindazonáltal világossá tette, ha a királykategória csapatai megállapodnak abban, hogy nem tartják illegálisnak a rendszert, nem tesz jelentést a versenybíráknak.

Az AUTOSPORT című angol szaklap a minap arról számolt be, több csapat – köztük a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Lotus és a Williams – már jelezte, nem fog tiltakozni az ellen, hogy riválisaik továbbra is használják a FRIC-rendszert.

A brit lap mindazonáltal úgy értesült, vannak csapatok, melyek nem így gondolkodnak, és hajlandóan tiltakozni a trükkös megoldás ellen. Ez pedig azt jelenti, hogy a mezőny csapatok jobban teszik, ha eltávolítják rendszereiket autóikból, máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy kizárják őket a Német Nagydíjról.

Az ezen a héten megtartott kétnapos silverstone-i teszten a legtöbb csapat kipróbálta FRIC-rendszer nélküli versenyautóját.

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier még a hét elején elárulta, meglepte őket a szövetség döntése.

„Teljes meglepetésként ért minket a dolog” – vallotta be a szakember az AUTOSPORT-nak adott nyilatkozatában, szerdán.

„Nem valamely csapat ügyködése okán történt mindez, hanem az FIA saját akciója volt. Figyelmeztettek minket a hétvégén, hogy valami lehet ezzel kapcsolatban, aztán pedig megkaptuk a technikai iránymutatást.”

„Azt gondolom, a legtöbb csapat – ha nem az összes – használ efféle felfüggesztésrendszert, ami dinamikusabbá teszi magát a versenyautót. Lehet, hogy néhány csapat extrémebb tervezést alkalmaz, talán ezért kérdőjelezte meg szabályosságát az FIA.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS