Friss hírek

Az EU vizsgálatot indíthat a Forma-1 ellen

A versenyhelyzetet akadályozó pénzügyi tranzakciók miatt vizsgálatot indíthat a Forma-1 ellen az Európai Parlament.


A versenyhelyzetet akadályozó pénzügyi tranzakciók miatt vizsgálatot indíthat a Forma-1 ellen az Európai Parlament.

Anneliese Dodds, az Európai Parlament brit tagja már jó ideje lobbizik azért, hogy vizsgálják meg a királykategória irányítási és fizetési struktúráját – főleg azok után, hogy a Force India és a Sauber 2015-ben panaszt nyújtott be. Ennek eredményeképp az EU egy belső részlege foglalkozik a sportügyekkel.

Hirdetés
 

Dodds a minap egy beadványt nyújtott be az Európai Parlament felé: azt kérte, szavazzák meg az F1 elleni vizsgálatot, a munkáspárti képviselőnő pedig sikerrel is járt. A szakember szerint a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media megszegte az EU versenyhivatalának törvényeit, kedden pedig megszavazták – méghozzá nagy többséggel, 467 igen, 156 nem, és 86 tartózkodás mellett – a vizsgálat megindítását.

Bár az EU versenyhivatala ettől még nem köteles hivatalos vizsgálatot folytatni, az újabb fejlemények miatt várhatóan egyre nagyobb lesz a nyomás ebben a kérdésben.

„A kisebb csapatok folyamatosan szenvednek a pénzbevételek igazságtalan elosztása miatt, a nagyoknak pedig akkor is pénz jár, ha minden futamon az utolsó helyen végeznek” – érvelt Dodds, majd hozzátette, kétségei vannak az adóügyi hivatallal kötött megegyezést illetően is, miszerint a sportág 2 százalékos adókulccsal fizet a hatóságnak.

Dodds emellett szót ejtett arról is, véleménye szerint összeférhetetlenség problémája merült fel a Forma-1 értékesítése során is, hiszen a Liberty Media hatalomátvételével a sportot irányító testület, az FIA is igazán jól járt.

„A szövetség 79,5 millió dolláros profitra tett szert azáltal, hogy jóváhagyta az üzletet.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!