Az évközi tesztek betiltását fontolgatják a csapatok - F1VILÁG.HU

Az évközi tesztek betiltását fontolgatják a csapatok

HIRDETÉS

A költségek csökkentése érdekében ismét betilthatják az idényközi teszteket a Forma-1-ben – legalábbis ezt fontolgatják a csapatok brit sajtóhírek szerint.


A költségek csökkentése érdekében ismét betilthatják az idényközi teszteket a Forma-1-ben – legalábbis ezt fontolgatják a csapatok brit sajtóhírek szerint.

A királykategória alakulatai folyamatos egyeztetéseket folytatnak a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) annak érdekében, hogy valamilyen úton-módon kordában tartsák a költségeket.

Az AUTOSPORT című angol szaklap mindazonáltal úgy értesült, a felek már komolyan egyeztetnek arról, hogy a jövőben újra betiltják az idényközi teszteket, melyeket hosszú évek után idén rendeznek meg először.

A Forma-1 mezőnye és a sportot irányító testület tavaly egyezett meg arról, hogy idén négy, egyenként kétnapos gyakorlást tartanak majd idény közben: ebből kettőn már túl is estek Bahreinben és Spanyolországban, a Brit Nagydíj, valamint az Abu Dhabi Nagydíj után pedig újra pályára gurulnak majd.

Bár néhány csapat örömmel fogadta az idényközi teszteket, nem mindegyik volt meggyőződve annak hasznosságáról.

A szezonközi tesztek betiltása mellett az előszezoni gyakorlások menetén is szigoríthatnak jövőre, a hírek szerint mindössze két teszt lesz majd a téli felkészülési időszakban.

A csapatok nem szívesen utaznának Európán kívülre, így majdhogynem biztos, hogy ezt a két gyakorlást Spanyolországban rendezik majd 2015-ben.

A Ferrari technikai igazgatója, James Allison nemrég úgy nyilatkozott, a sportszabályzat megváltoztatása valóban hatékonyabb módja a költségek kordában tartásának, mint a technikai regulák módosítása.

„Mindig mondtuk, hogy a technikai szabályokkal nem igazán lehet hajszolni a költségcsökkentést. A sportszabályzat megváltoztatása sokkal jelentősebb hatással lehet erre, ha tehát erről vitatkozunk, akkor feltehetően a legtöbb pénzt azzal spórolhatjuk, ha a sportszakmai dolgokon változtatunk” – mondta a szakember.

Hirdetés

„A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier mindazonáltal kifejtette, óvatosnak kell lenniük, hiszen nem szabad radikális intézkedéseket hozniuk.

„Óvatosnak kell lennünk. Minél többet változtatunk, talán annál többet kell költenünk arra, hogy alkalmazkodjunk” – fogalmazott a francia szakember.

„Tudjuk, hogy azzal lehet a leginkább pénzt spórolni, ha néhány évig stabilan tartjuk a regulákat. Ugyanakkor elég komoly egyeztetéseket folytattunk a hétvégék formátumáról, a motorok áráról, a szélcsatorna használatának szigorításáról, azokról a területekről, melyeken potenciálisan pénzt tudunk spórolni.”

„Ebben próbálunk egyezségre jutni, de nem akarunk őrült döntéseket hozni, mert épp az ellenkezőjét érhetjük el annak, mint amit szeretnénk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Az évközi tesztek betiltását fontolgatják a csapatok
Vasseur: Az időmérőkön kell javulnunk, a versenytempó rendben volt
Sainz: Nem volt esély a Mercedes legyőzésére…
Perez számára rémálom volt a Spanyol Nagydíj

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!