Az F1 első embere szerint nincs szükség 10-nél több csapatra - F1VILÁG.HU

Az F1 első embere szerint nincs szükség 10-nél több csapatra

Nincs szüksége a Forma-1-nek tíznél több csapatra – ezen a véleményen van a sportág első embere, Stefano Domenicali, aki mindazonáltal nem akar elhamarkodott kijelentéseket tenni, ezért is járják körbe alaposan a kérdést a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA).

Az FIA még hónapokkal ezelőtt írta ki pályázatát, melynek keretében olyan csapatok jelentkezését várja, melyek szívesen csatlakoznának az F1 mezőnyéhez. A pályázat keretében minden pályázót alaposan átvilágítanak, első körben pedig kiválasztják azokat a csapatokat, melyeket érdemesnek tartanak arra, hogy csatlakozzanak a királykategóriához.

Az elmúlt hónapokban több hír is napvilágot látott csatlakozni kívánó csapatokról, a legtöbb információt az Andrettivel kapcsolatban hallhattuk, az amerikai istálló a Cadillac partnereként kíván megérkezni a Forma-1-be.

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali viszont azon a véleményen van, szerinte elegendő a mostani 10 csapat, de persze nem zárkózik el az új jelentkezőktől sem. Fontos viszont szerinte, hogy „egészséges” istállókból álljon az F1-es mezőny.

„Ez egy nagyon érdekes kérdés, mivel jogi következményei vannak annak, amit mondhatunk” – fogalmazott az olasz szakember. „Véleményem szerint 10 csapat több mint elég ahhoz, hogy olyan show-t és figyelmet kreáljunk, amit látni szeretnénk a versenypályán.”

„Ma egy értékelés zajlik, amiben érintett az FIA és mi is, hogy helyes döntést hozzunk a jövőre nézve. És ez szorosan kapcsolódik a Concorde-egyezmény megújításával kapcsolatos egyeztetésekhez, mely 2025 végén jár le. A múltban voltak csapatok, melyek megérkeztek, és nulla értékkel távoztak. Most a csapatok stabilak, nagyon nyereségesek, és képesek versenyképesek lenni a pályán.”

„A következő hónapokban ez egy nagyon fontos vitatéma lesz, amellyel foglalkoznunk kell: hogy maradjunk-e 10-nél, vagy szükségünk van inkább még több csapatra?”

Arra a kérdésre, hogy a versenyrendezők esetleg szeretnének-e 20-nál több autót látni a mezőnyben, Domenicali így felelt: „Nem, nem hiszem.”

„Láthatja mindenki, ha van két autó, vagy két versenyző, aki harcol, akkor a figyelem szintje óriási! Ha már van két csapat, mely harcol egymással, egyszerűen hihetetlen. El tudják képzelni, mi lenne, ha 20 autó, 10 csapat harcolna a versenypályán? Lenyűgöző volna! Én azt mondom, várjunk ezzel, és majd meglátjuk. Az, hogy azt mondom, ’nem’, nem valaki ellen szól, aki csatlakozni szeretne. Ezt tisztáznom kell. És tisztelnem kell azokat is, akik befektettek az elmúlt időszakban, mert túl gyorsan megfeledkezünk a tiszteletről. És most mindenki szeretne felugrani egy olyan buszra, ami nagyon gyorsan halad. De körültekintőnek kell lennünk, és megfelelő döntéseket kell hoznunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!