Portugál Nagydíj
Press conference: SEIDL Andreas, Team Principal of McLaren Racing, HORNER Christian  (gbr), Team Principal of Aston Martin Red Bull Racing, BINOTTO Mattia (ita), Team Principal & Technical Director of the Scuderia Ferrari, WILLIAMS Claire (gbr), Deputy Team Principal of Williams F1 Racing, ZEHNDER Beat, Team Manager of Alfa Romeo Racing, portrait during the 2019 Formula One World Championship, Grand Prix of Hungary from august 1 to 4, Hungaroring, Budapest - Photo Florent Gooden / DPPI
Fotó: Alfa Romeo Racing

Az F1-es élcsapatok elhalasztanák a 2021-es szabályok bevezetését

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Az F1-es élcsapatok elhalasztanák a 2021-es szabályok bevezetését

A Forma-1 élcsapatai 2022-re halasztották volna az új szabályok bevezetését, miután szerintük azok egyelőre nem elég kidolgozottak – ugyanakkor 2021-re egy költségvetési plafont vezetnének be.

Az F1 illetékesei Párizsban találkoztak múlt héten annak érdekében, hogy folytassák a 2021-re tervezett szabályokról folyó tárgyalásokat. Az egyik előterjesztett ötlet az volt, hogy 2022-re halasszák az új technikai szabályok bevezetését, és 2021-re vezessék be a 175 millió $-os költségvetési plafont. 

Az ötlet célja az volt, hogy a nagycsapatok ne költsenek több pénzt a 2021-es szezon előkészületei során, és így ne szerezhessenek azonnali előnyt a kisebb istállókkal szemben – hiszen az új szabályok célja éppen az, hogy közelebb hozzák a mezőny szereplőit egymáshoz. 

Ha a szabályok bevezetését elhalasztanák, az azt jelentené, hogy alaposabban felkészülhetnének és megvizsgálhatnák a különböző területeket.

„Utólag jobb lett volna, ha először 2021-re vezetjük be a költségvetési plafont, így több idő lett volna a szabályok javítására, hogy aztán 2022-ben megérkezhessenek” – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Motorsport.com-nak. 

„Lehetetlen, hogy ezt a felső határt 2020-ra előrehozzuk. Soha nem egyeznének bele. A költségvetési plafon ésszerű, de a 2020-as átmeneti időszakban még a jelenlegi szabályokkal készülünk 2021-re. A kiadások korlátlanok, így ez egy nagyon drága év lesz.”

Elveszett a lehetőség, hogy kontrollálják ezt a folyamatot, hogy a szabályokat késleltessék és továbbfejlesszék őket” – folytatta Horner. 

A szakember azt is elmondta, van néhány remek ötlet a 2021-es regulák között, azonban az autókkal kapcsolatos terv és a koncepció egyelőre nincs megfelelően kidolgozva. 

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egyetért kollégájával: „A 2021-es szabályok még nem elég érettek. De nem gondolom, hogy megállítják a folyamatot. Nagyon világossá tették, hogy előrefelé haladnak a dolgok.” 

Lesznek finomítások és változtatások a részletekben. De összességében előrefelé haladunk.”

A kisebb csapatok, mint a McLaren és a Williams azonban nem késleltetné a szabályok bevezetését, ők elégedettek a dolgok jelenlegi alakulásával. 

„Nekünk tetszik, amit most kiraktak az asztalra, a technikai, a sport és a pénzügyi része is. Mi csak várjuk az október 31-et, hogy megnézhessük a nyilvános szabályokat, és láthassuk, hogy min kell dolgoznunk 2021-re”  – mondta a McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!