Az F1-es versenybírók elismerték, hiányos az FIA rendszere - F1VILÁG.HU

Az F1-es versenybírók elismerték, hiányos az FIA rendszere

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói elismerték azokat a pályahatárok ellenőrzésével kapcsolatos hiányosságokat, melyek miatt több szabálystalanság miatt is elsiklottak a közel három héttel ezelőtti Amerikai Nagydíjon.

Ahogyan arról az F1Világ is beszámolt, a Haas Forma-1-es csapata megóvta az austini verseny végeredményét, és a versenyen történtek felülvizsgálatát kérte, miután feltételezései szerint több versenyző is megszegte a szabályokat azzal, hogy kiszélesítette a pályát a 6-os kanyarban.

A versenybírók a héten tartották az ügy meghallgatását, és végül úgy döntöttek, nem nyitják újra az ügyet, egyúttal elutasítják a Haas kérelmét, mivel az amerikai istálló által benyújtott bizonyítékok nem számított “újnak, szignifikánsnak és relevánsnak”.

A versenybírók ugyanakkor ítéletükben elismerték azt, az FIA a rendszer hiányosságai miatt egész egyszerűen képtelen betartatni a jelenlegi, pályahatárokkal kapcsolatos szabályokat. A stewardok ezért gyors megoldások bevezetését szorgalmazták a szövetség felé.

Kiderült ugyanis, hogy az austini versenypálya zárt láncú kamerarendszerének 6-os kanyarban elhelyezett kamerái nem látták megfelelően a kanyar csúcspontját, és még a belső kamerák felvételei alapján sem lehetett pontosan megállapítani a szabályszegéseket.

Úgy tudni, a jövő évi Amerikai Nagydíjra kisebb kavicságyakat helyeznek majd el az austini pálya kerékvetői mögé. Ezt javasolták korábban a Red Bull Ringen is, az osztrák versenypálya azonban elutasította azt – noha könnyen lehet, hogy 2024-re mégis bevezetik majd a megoldást.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!