Az F1-es versenyigazgató belátta, hibás döntést hoztak a belga időmérőn - F1VILÁG.HU

Az F1-es versenyigazgató belátta, hibás döntést hoztak a belga időmérőn

HIRDETÉS
A Forma-1 állandó versenyigazgatója, Michael Masi utólag elismerte, „talán nem kellett volna” elindítaniuk a múlt hétvégi Belga Nagydíj időmérő edzésének utolsó szakaszát, ahol Lando Norris csúnya balesetet szenvedett.
GP BELGIO F1/2021 - SABATO 28/08/2021 
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Charles Leclerc

Az F1 mezőnye vizes pályán kezdte meg a szombati kvalifikációt, a Q3 kezdete előtt azonban leszakadt az ég. Lando Norris elsőként gurult pályára az esőben, az Eau Rouge-ban azonban autójával megcsúszott, és nagy tempóval a gumifalnak vágódott.

A brit pilóta szerencsére kisebb karcolásokkal megúszta a bukást, autója azonban csúnyán összetört. Az eset után sokan – köztük a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is – élesen bírálták a versenyirányítást, amiért hagyta, hogy ilyen körülmények között pályára guruljon a mezőny.

Michael Masi, az FIA állandó versenyigazgatója elismerte, miután beszélt a versenyzőkkel, belátja, talán hibás döntést hoztak.

„Számos versenyzővel beszéltem szombat este, hogy meghallgassam a visszajelzéseiket, és nagyon konstruktív dolgokat mondtak” – fogalmazott a szakember. „Szóval igen, az utólagos visszajelzések lenyűgöző dolgok. És arra alapozva, amit mondtak nekem, miután megtapasztalták a körülményeket a pályán, talán nem kellett volna elindítanunk.”

„De ez is egy előnye annak, hogy megkapjuk a visszajelzéseiket, miután vezettek a pályán ilyen körülmények között. Hiszen minden pálya más és más abból a szempontból, ahogy a víz lefolyik róla, ahogy a gumik reagálnak, és a többi. Mindent a helyén kell kezelni.”

Masi hozzátette, az elmúlt hetekben, az Eau Rouge-ban történt balesetek nem játszottak szerepet a szombaton meghozott döntésében.

„Nem, azt gondolom, az ember minden nap tanul valamit. Ahogy mondtam korábban, számos pilótával beszéltem szombat este, főleg, miután megtapasztalták az időjárást, és vezettek a pályán, hiszen az remek referenciapontként szolgált számukra.”

A versenyigazgató beszélt arról is, a tapasztalataikról beszámoló versenyzők sokat segítettek nekik a vasárnapi döntési folyamatokban.

„Lenyűgöző visszajelzéseket adtak, hogy mi történhet és mi nem, ami nyilván segített a vasárnapi döntési folyamatokban. Akikkel beszéltem, mind nagyon szívesen elmondták, hogy ’hogy ez az, amit meg lehet csinálni, és ez az, amit nem’, ami rendkívül hasznos volt.”

Hirdetés

Masi hozzátette, vasárnap a versenyzők rádióüzenetei is fontos szerepet játszottak a versenyirányítás döntéseiben.

„Mi mindig arra biztatjuk őket, hogy a felvezető körökben adjanak nekünk visszajelzést a rádión. Ezt tettük 2019-ben, Hockenheimben is, mint ahogy tavaly, Törökországban is. Hiszen ezek nyilván aktuális visszajelzések arról, hogy az adott pillanatban mit tudnak, és mit nem tudnak megcsinálni egy adott pályán.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!