Friss hírek

Az F1-es versenyzők is támogatják a zárt kapus futamokat

RAIKKONEN Kimi Räikkönen (fin), Alfa Romeo Racing C38, GIOVINAZZI Antonio (ita), Alfa Romeo Racing C38 during the national anthem during the 2019 Formula One World Championship, Japan Grand Prix from October 11 to 13 at Suzuka - Photo Florent Gooden / DPPI
A Forma-1-es versenyzők teljes mértékben támogatják a zárt kapus versenyek megrendezését – nyilatkozta a pilóták érdekvédelmi szervezetének [GPDA] elnöke, Alex Wurz.

A 2020-as világbajnoki sorozat a tervek szerint júliusban startol majd el, az európai versenyeket pedig nézők nélkül bonyolítanák le.

A GPDA elnöke, Alex Wurz nemrég az F1 és az FIA főnökeinek értekezletén képviselte a versenyzőket, és elmondása szerint „csodálatos volt látni”, hogy minden szemszögből megvizsgálták azt, hogyan rajtoltassák el az évadot.

„Nem tárgyalás volt ez. Egyszerűen csak megvitattuk a dolgokat, és kollektíven használtuk az agyunkat, hogy amilyen hamar csak lehet, és amilyen biztonságosan csak lehet, visszatérjünk.”

„A motorsport – főleg Senna és Ratzenberger imolai tragédiája óta – hihetetlenül biztonságos üzem lett, habár minden nap a határokat feszegetjük a pályán. A motorsportban mindenki – beleértve a szerelőket, csapatfőnököket és hivatalnokokat – nagyon szigorú biztonsági protokollt használ.”

„És ez az elmúlt 3-4 évtizedben fantasztikusan működött. Sir Jackie Stewart kezdte az egész ötletelést a biztonsággal kapcsolatban, és a sport rendkívül biztonságos lett, miközben a teljesítményt ezzel soha nem hátráltattuk.”

„Ami azt illeti, csodálatos volt látni, hogy az FIA és az F1 emberei közül mindenki, a versenyzők és más résztvevők is nagyon szisztematikusan mentek végig a teljes folyamaton, hogy megbizonyosodjunk arról, biztosítani tudjuk a résztvevők, és maga a nemzet biztonságát.”

Wurz kifejtette, csak olyan országokba látogatnak el, ahol a helyi orvosi rendszerre nem lesz hatással a versenyrendezés.

„Nem fogunk olyan nemzetekhez ellátogatni, ahol a krízis annyira akut, hogy nincs kapacitás az orvosi rendszerben.”

„Ausztriában például – én osztrák vagyok, így tudom – teljes kapacitás áll rendelkezésre. Szerencsések voltunk, nem volt sok eset, alacsonyak voltak a számok. És az orvosi körülmények is biztosítottak lesznek a Red Bull Ringen.”

„És arról is meg kell bizonyosodni, hogy nem adogatjuk át a vírust a sportág és a rendező ország között. Biztosítani kell azt is, hogy tartjuk egymástól a távolságot a pályán is.”

Wurz világossá tette, bár a versenyzők természetesen szeretnének közönség előtt versenyezni, elfogadják a kompromisszumos, zárt kapus megoldást.

„A motorsportban senki sem rajong a zárt kapus futamokért. Hiszen a közös élményekért élünk. Egy versenypályán 100 ezer ember osztozik az élményben, és ez nagy különbséget jelent. Viszont a pilóták közül, akikkel beszéltem – folyamatosan egyeztetek velük –, senki sem mondta azt, hogy ’nem akarom így csinálni’, vagy ’szerintem nem helyes dolog ez’.”

„Ami azt illeti, ez a helyes dolog, mert kötelességünk van. Az F1 egy globális ipar, és minden kormány a világon, mindenki próbál belekezdeni a saját iparába, hiszen családok, jelzálogok múltnak rajta. Ugyanez igaz az F1-re is.”

„Szóval a zárt kapus versenyek azt jelentik, hogy előbb térhetünk vissza a pályára, mintha várnánk, hogy a rajongók is bemehessenek. Szóval zárt kapus versenyekre törekszünk, és ezt a versenyzők is teljesen elfogadják.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!