Az FIA ajánlatot tett a Red Bullnak, Verstappen bajnoki címe nincs veszélyben - F1VILÁG.HU

Az FIA ajánlatot tett a Red Bullnak, Verstappen bajnoki címe nincs veszélyben

Ajánlatot tett a Red Bull Forma-1-es csapatának a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azok után, hogy a csapat megszegte a száguldó cirkusz pénzügyi szabályait 2021-ben.

A sportot irányító testület még múlt hétfőn jelentette be, hogy a Red Bull ténylegesen túlköltekezett 2021-ben. Azt nem árulta el a szövetség, hogy milyen mértékben, közleményében azonban „kis mértékű” szabályszegést említett, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 5 százalékkal lépte túl a tavalyi idényre meghatározott költségplafont.

A rivális csapatok természetesen kemény büntetést várnak az FIA-tól, úgy tudni, a szövetség nemrég ajánlatot tett a Red Bullnak – egy szerződésszegési elfogadónyilatkozatot terjesztett a csapat elé, mely a Forma-1 financiális szabályainak megfelelő eljárásmód az ilyen esetekre. Amennyiben a Red Bull aláírja ezt, elfogadja, bármilyen büntetést is kapjon az FIA-tól – anélkül, hogy fellebbezési joga lenne.

Az nem valószínű, hogy Max Verstappentől visszamenőleg pontokat vesznek el, ezáltal pedig elveszíti tavaly megszerzett világbajnoki címét, az viszont már reálisabb forgatókönyv, hogy a Red Bull szélcsatornás tesztidejének mértékét lecsökkentik, de az is lehet, hogy kevesebbet költhet majd a csapat a jövőben, mint a riválisok.

Amennyiben a Red Bull nem fogadja el az FIA ajánlatát, az ügy a költségplafonnal foglalkozó ítészekhez kerül, ahol jogászok értékelik majd ki az esetet, és döntenek arról, hogy valóban ki kell-e szabni büntetést a csapatra.

A Sky Sports értesülései szerint a Red Bull austini idő szerint pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tart majd az üggyel kapcsolatban. Sajtóhírek szerint az energiaital-gyárosok mintegy 1,8 millió dollárral – átszámítva közel 757 millió forinttal – költekezhettek túl az elmúlt idény során. Az sem kizárt, hogy pénzbírságként az istálló ezen összeg dupláját kapja majd.

A napokban olyan hírek kaptak szárnyra, melyek szerint Adrian Newey fizetése okozhatta a Red Bull túlköltekezését 2021-ben. Erről részletesebben az alábbi cikkben írtunk.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!