Az FIA ajánlatot tett a Red Bullnak, Verstappen bajnoki címe nincs veszélyben - F1VILÁG.HU

Az FIA ajánlatot tett a Red Bullnak, Verstappen bajnoki címe nincs veszélyben

HIRDETÉS
Ajánlatot tett a Red Bull Forma-1-es csapatának a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azok után, hogy a csapat megszegte a száguldó cirkusz pénzügyi szabályait 2021-ben.
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 18: Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Red Bull Racing walks in the Paddock with Red Bull Racing Team Principal Christian Horner before practice ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 18, 2022 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A sportot irányító testület még múlt hétfőn jelentette be, hogy a Red Bull ténylegesen túlköltekezett 2021-ben. Azt nem árulta el a szövetség, hogy milyen mértékben, közleményében azonban „kis mértékű” szabályszegést említett, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 5 százalékkal lépte túl a tavalyi idényre meghatározott költségplafont.

A rivális csapatok természetesen kemény büntetést várnak az FIA-tól, úgy tudni, a szövetség nemrég ajánlatot tett a Red Bullnak – egy szerződésszegési elfogadónyilatkozatot terjesztett a csapat elé, mely a Forma-1 financiális szabályainak megfelelő eljárásmód az ilyen esetekre. Amennyiben a Red Bull aláírja ezt, elfogadja, bármilyen büntetést is kapjon az FIA-tól – anélkül, hogy fellebbezési joga lenne.

Az nem valószínű, hogy Max Verstappentől visszamenőleg pontokat vesznek el, ezáltal pedig elveszíti tavaly megszerzett világbajnoki címét, az viszont már reálisabb forgatókönyv, hogy a Red Bull szélcsatornás tesztidejének mértékét lecsökkentik, de az is lehet, hogy kevesebbet költhet majd a csapat a jövőben, mint a riválisok.

Amennyiben a Red Bull nem fogadja el az FIA ajánlatát, az ügy a költségplafonnal foglalkozó ítészekhez kerül, ahol jogászok értékelik majd ki az esetet, és döntenek arról, hogy valóban ki kell-e szabni büntetést a csapatra.

A Sky Sports értesülései szerint a Red Bull austini idő szerint pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tart majd az üggyel kapcsolatban. Sajtóhírek szerint az energiaital-gyárosok mintegy 1,8 millió dollárral – átszámítva közel 757 millió forinttal – költekezhettek túl az elmúlt idény során. Az sem kizárt, hogy pénzbírságként az istálló ezen összeg dupláját kapja majd.

A napokban olyan hírek kaptak szárnyra, melyek szerint Adrian Newey fizetése okozhatta a Red Bull túlköltekezését 2021-ben. Erről részletesebben az alábbi cikkben írtunk.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!