Friss hírek

Az FIA elnöke ismét bevezetné a 107%-os szabályt

Az FIA elnöke, Jean Todt elmondta, hogy támogatja az egykoron visszavont 107%-os szabály újbóli bevezetését a Forma-1-be, ám hozzátette, hogy erre legkorábban majd csak a következő idényben kerülhet sor.


Az FIA elnöke, Jean Todt elmondta, hogy támogatja az egykoron visszavont 107%-os szabály újbóli bevezetését a Forma-1-be, ám hozzátette, hogy erre legkorábban majd csak a következő idényben kerülhet sor.

Egészen 2002-ig az a versenyző, akinek legjobb ideje nem volt 107%-on belül a pole pozíciós időhöz képest, nem állhatott rajthoz a vasárnapi versenyen, ha csak nem kapott arra külön engedélyt a többiektől.

Ezt a szabályt azonban az időmérő szisztéma megváltozása miatt eltörölték, ám most, hogy új csapatok léptek színre, és az eddigi két szabadedzésen megerősítést nyert, hogy jócskán el vannak maradva a többiektől, ismét felmerült a szabály újbóli bevezetése.

„Abszolút amellett vagyunk, hogy újra bevezessük a 107%-os szabályt” – mondta Todt első sajtótájékoztatóján, amin az FIA elnökeként vett részt. „Azért töröltük anno a szabályt, mert megváltozott az időmérő rendszere, és a versenyre megtankolt autókkal kellett részt venni a kvalifikációs tréning utolsó körében.”

„Ahhoz, hogy ezt azonnali hatállyal, már az idei évben megváltoztassuk, a csapatok egyhangú beleegyezésére van szükségünk. Nem hiszem, hogy ez megvalósítható, így várnunk kell annak újbóli bevezetésével a 2011-es idényig.”

Az új csapatok közül a Lotus volt a leggyorsabb a mai edzéseken, ám így is öt másodperc volt a lemaradása az élcsapatok mögött.

A leggyengébben a HRT szerepelt, ami nem csoda, hiszen Bruno Senna először vitte pályára a Dallara által tervezett és épített versenygépet, mellyel majd’ 12 másodperccel volt lassabb a tempót diktáló Nico Rosbergnél.

Todt azonban elmondta, hogy a 107%-os szabállyal – amin kívül volt egyébként Senna – nem az a célja, hogy elriassza az új csapatokat, sőt elmondta, hogy igenis támogatni kell őket.

„Tisztelned kell azt az új csapatot, amely ebben a különösen kritikus gazdasági helyzetben pénzt invesztál abba, hogy ott lehessen a Forma-1-ben” – mondta.

„Nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő idő arra, hogy kritizáljuk, sokkal inkább támogatni, és segíteni kell őket, ez mindenki érdeke.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!