Az FIA elnöke szerint egy új gyártó érkezését üdvözölni kellene a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Az FIA elnöke szerint egy új gyártó érkezését üdvözölni kellene a Forma-1-ben

HIRDETÉS
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulayem szerint a Forma-1 csapatainak, valamint a sportág vezetőinek üdvözölniük kellene az olyan csatlakozni kívánó új istállókat, mint az Andretti-Cadillac, ahelyett, hogy támadást indítanak ellenük.
SPA, BELGIUM - AUGUST 27: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks with Mohammed ben Sulayem, FIA President, on the pitwall during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 27, 2022 in Spa, Belgium. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Az Andretti Global, valamint a General Motors egyik fő brandje, a Cadillac múlt héten jelentette be, hogy szeretnének közösen csapatot indítani a Forma-1-ben, a királykategória kereskedelmi jogainak birtokosa, a FOM, valamint a jelenlegi csapatok többsége azonban szkeptikus a projekttel kapcsolatban.

A hírek szerint a legtöbb istálló azért dühös, mert Andretti politikai játszmába kezdett, a General Motors pedig nem tényleges gyártóként lenne jelen, hiszen a Renault erőforrásait szeretné használni a Forma-1-ben. Szerintük ráadásul az a 200 millió dollár, amit egy újonnan belépő istállónak fizetnie kell, túlságosan kevés ahhoz, hogy kompenzálja azt az összeget, amitől a meglévő csapatok elesnek egy újonnan érkező miatt.

Az F1 csapatainak hivatalosan nincs beleszólásuk abba, hogy ki csatlakozik a mezőnyhöz, ám nem túl valószínű, hogy a Formula Ona Management jóváhagyja majd a terveket, ha a jelenlegi versenyistállók ágálnak ellene. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulayem viszont azt mondja, egy új gyártó érkezését mindenképpen üdvözölni kellene.

„Manapság két oldala van a fenntarthatóságnak. Ott van a környezet fenntarthatósága, valamint a sporté. Ha szeretnénk fenntartani a sportot, nyitnunk kell a többi gyártó felé. És ami minket illet, 12 csapat engedélyezett számunkra a rajtrácson” – mondta az FIA elnöke. „Egy olyan nagy gyártót, mint a GM – mely a világ öt legnagyobbja közé tartozik –, biztatnunk kell arra, hogy a Forma-1-be jöjjön. Én így szeretnék tekinteni a jövőre: egy gyártót fenntarthatósággal.”

Noha a rivális csapatok többsége ugyanúgy tekint a GM terveire, mint ahogy az Alfa Romeo tevékenykedik a Saubernél, Ben Sulayem szerint ettől még hiteles a projekt.

„Egy gyártó tényleg előrébb tudná lökni a sportot. Az F1 összes partnerének vagy érintettjének üdvözölnie kellene egy új gyártót, főleg Amerikából. Három versenyünk van az Egyesült Államokban, és nincs amerikai versenyzőnk, nincs amerikai gyártónk.”

„Én szívesen tölteném fel a mezőnyt 12 csapattal, de megfelelő csapatokkal. Elfogadtunk kiváló csapatokat, de olyan kiscsapatokat is, mint a Haas és a Sauber. Remélem, hogy változni fog a helyzet, és lehetnek megfelelő csapatok a rajtrácson.”

„Kellő gondossággal járunk el. Van egy folyamat, amire várunk, ami zajlik. Az FIA-ként, illetve elnökként nem állítottam azt, hogy igen, elfogadtuk a dolog. Csupán megnyitottuk. Majd kiderül, hogy sikeresek lesznek-e, és ki tudnak-e pipálni mindent.” 

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!