Friss hírek

Az FIA elnöke szerint egy új gyártó érkezését üdvözölni kellene a Forma-1-ben

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulayem szerint a Forma-1 csapatainak, valamint a sportág vezetőinek üdvözölniük kellene az olyan csatlakozni kívánó új istállókat, mint az Andretti-Cadillac, ahelyett, hogy támadást indítanak ellenük.

Az Andretti Global, valamint a General Motors egyik fő brandje, a Cadillac múlt héten jelentette be, hogy szeretnének közösen csapatot indítani a Forma-1-ben, a királykategória kereskedelmi jogainak birtokosa, a FOM, valamint a jelenlegi csapatok többsége azonban szkeptikus a projekttel kapcsolatban.

A hírek szerint a legtöbb istálló azért dühös, mert Andretti politikai játszmába kezdett, a General Motors pedig nem tényleges gyártóként lenne jelen, hiszen a Renault erőforrásait szeretné használni a Forma-1-ben. Szerintük ráadásul az a 200 millió dollár, amit egy újonnan belépő istállónak fizetnie kell, túlságosan kevés ahhoz, hogy kompenzálja azt az összeget, amitől a meglévő csapatok elesnek egy újonnan érkező miatt.

Hirdetés
 

Az F1 csapatainak hivatalosan nincs beleszólásuk abba, hogy ki csatlakozik a mezőnyhöz, ám nem túl valószínű, hogy a Formula Ona Management jóváhagyja majd a terveket, ha a jelenlegi versenyistállók ágálnak ellene. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulayem viszont azt mondja, egy új gyártó érkezését mindenképpen üdvözölni kellene.

„Manapság két oldala van a fenntarthatóságnak. Ott van a környezet fenntarthatósága, valamint a sporté. Ha szeretnénk fenntartani a sportot, nyitnunk kell a többi gyártó felé. És ami minket illet, 12 csapat engedélyezett számunkra a rajtrácson” – mondta az FIA elnöke. „Egy olyan nagy gyártót, mint a GM – mely a világ öt legnagyobbja közé tartozik –, biztatnunk kell arra, hogy a Forma-1-be jöjjön. Én így szeretnék tekinteni a jövőre: egy gyártót fenntarthatósággal.”

Noha a rivális csapatok többsége ugyanúgy tekint a GM terveire, mint ahogy az Alfa Romeo tevékenykedik a Saubernél, Ben Sulayem szerint ettől még hiteles a projekt.

„Egy gyártó tényleg előrébb tudná lökni a sportot. Az F1 összes partnerének vagy érintettjének üdvözölnie kellene egy új gyártót, főleg Amerikából. Három versenyünk van az Egyesült Államokban, és nincs amerikai versenyzőnk, nincs amerikai gyártónk.”

„Én szívesen tölteném fel a mezőnyt 12 csapattal, de megfelelő csapatokkal. Elfogadtunk kiváló csapatokat, de olyan kiscsapatokat is, mint a Haas és a Sauber. Remélem, hogy változni fog a helyzet, és lehetnek megfelelő csapatok a rajtrácson.”

„Kellő gondossággal járunk el. Van egy folyamat, amire várunk, ami zajlik. Az FIA-ként, illetve elnökként nem állítottam azt, hogy igen, elfogadtuk a dolog. Csupán megnyitottuk. Majd kiderül, hogy sikeresek lesznek-e, és ki tudnak-e pipálni mindent.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!