Az FIA engedi összecsapni a versenyzőket

Az FIA készen áll egyet visszalépni és enyhíteni a versenyzői kivizsgálásokon már a hétvégi Osztrák Nagydíjtól, hogy a résztvevők hajlandóak legyenek nagyobb kockázatot vállalni egy-egy csatában, ezzel is látványosabbá téve a küzdelmet.


Az FIA készen áll egyet visszalépni és enyhíteni a versenyzői kivizsgálásokon már a hétvégi Osztrák Nagydíjtól, hogy a résztvevők hajlandóak legyenek nagyobb kockázatot vállalni egy-egy csatában, ezzel is látványosabbá téve a küzdelmet.

A sportág vezetői az elmúlt hetekben, hónapokban keményen dolgoztak azon, hogy kivizsgálják, miként lehetne még izgalmasabbá és látványosabbá tenni a versenyeket a Forma-1-ben, amit rengeteg kritika ért az elmúlt időben.

Sokan úgy gondolják, hogy azért sem láthatunk látványos és kemény csatákat, előzéseket, mert a versenyzők attól félnek, hogy minden egyes kis apró hibáért büntetést kaphatnak, ami valójában teljesen igaz is volt a szezon első felére, mikor számos büntetés került kiosztásra olykor sokak véleménye szerint jogtalanul.

A csapatok azzal érveltek, hogy ha az FIA nem vizsgálna automatikusan minden egyes kis ütközést, koccanást, akkor a versenyzők nagyobb kockázatot mernének vállalni, ami mindenképpen érdekesebbé tenné a versenyeket.

Az F1 Bizottság ülésén az FIA rábólintott, hogy változtat ezen és a jövőben nem kezelni ennyire szigorúan a kisebb ütközéseket, így változtat is a sportszabályzat erre vonatkozó cikkelyén.

A sportszabályzat ugyanis eddig azt mondta ki, hogy az F1 versenyigazgatója, Charlie Whiting minden egyes ütközést és esetet azonnal jelent a sportfelügyelőknek, akiknek döntést kell hozniuk abban, szankcionálják-e az érintett versenyzőket.

Ettől a versenyhétvégétől kezdve azonban – feltéve ha nem érkezik formális panasz egy csapattól egy másik versenyző viselkedése és akciója ellen – Whiting a sportfelügyelőkre bízza, hogy vizsgálják-e az esetet, illetve eldöntsék, hogy elég súlyos-e ahhoz, hogy büntetés kövesse.

Az FIA azonban jelezte a csapatoknak, hogy ha az új rendszer életbe lép, ne jelentgessék fel egymást olyan gyakran, mint ahogy azt korábban tették, mert erre nem lesz idejük, az apróságokat nem fogják vizsgálni, így a jövőben vélhetően kevesebb futam utáni időbüntetésre, boksz- vagy rajtbüntetésekre számíthatunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!