Friss hírek

Az FIA felülvizsgálja a szabályzatot a szuzukai pontosztás miatt

Felülvizsgálja a Forma-1-es szabálykönyv vonatkozó passzusát a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt követően, hogy a két héttel ezelőtti Japán Nagydíjon Max Verstappen meglehetősen furcsa körülmények között biztosította be második világbajnoki címét.

A kedvezőtlen időjárás miatt a szuzukai versenyen a tervezett 53 kör helyett csak 28-at teljesített a száguldó cirkusz mezőnye, és bár ez éppen csak több, mint az eredeti versenytáv fele, végül teljes pontszámot kaptak a pilóták – méghozzá a sportszabályzat 6.5-ös cikkelyének megfogalmazása miatt.

Mindenki arra számított ugyanis, nem teljes pontokat osztanak, hiszen a mezőny kevesebb mint 75 százalékát teljesítette a futamnak, ami azt jelentette volna, hogy a győztes 19, a második helyezett 14., a harmadik helyezett pedig 12 ponttal gazdagodik – Verstappen előnye tehát csak 111 pont lett volna, miközben a hátralévő versenyeken még 112 egységet lehet gyűjteni. Kiderült azonban, hogy a sportszabályzat szerint csupán abban az esetben kapnak kevesebb pontot a pilóták, ha nem tudják folytatni a versenyzést – így végül a szokásos 25 pont járt a győzelemért.

Hirdetés
 

„Ha a versenyt az 57. cikkelynek megfelelően felfüggesztik, és nem lehet folytatni, az alábbiaknak megfelelően történik a pontosztás mindkét bajnokságban” – írja a szóban forgó paragrafus a nem teljes pontokra vonatkozóan.

Mivel a futamot végül folytatni tudták, függetlenül attól, hogy az 53 körből csupán 28 kört tett meg a mezőny, Verstappen megkapta a győzelemért járó 25 egységet. Mivel Leclerc csak a 3. helyen ért célba, a monacói 10 ponttal kevesebbet gyűjtött, ami azt jelenti, hogy már matematikai esélye sincs a trófea elhódítására.

A szuzukai eset a csapatokat és a versenyzőket is meglepte, a szóban forgó megfogalmazás ugyanis elkerülte a szabályalkotók figyelmét, az FIA viszont pénteken jelezte, felülvizsgálják a szabályt.

„A Japán Nagydíjon a Forma-1-es Sportszabályzat 6.5-ös cikkelyét – mely a verseny időkorlátjára és a pontosztásra vonatkozik – megfelelően alkalmazták. A szabályzat szövegezését viszont felülvizsgálják az egyértelműsítés érdekében” – áll a közleményben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Az FIA felülvizsgálja a szabályzatot a szuzukai pontosztás miatt
Russell: Készen állok, hogy világbajnok legyek
Kiderült, hol lesznek F1-es sprintfutamok jövőre
Alonso frusztrált ugyan, de azt mondja, örökké hálás lesz az Alpine-nak
Az FIA szerint jó döntést hoztak, hogy megemelik a padlóélek magasságát a Forma-1-ben
Hockenheim nem akar F1-es versenyt rendezni jövőre

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!