Az FIA főorvosa: Grosjean sisakrostélya is megolvadt - F1VILÁG.HU

Az FIA főorvosa: Grosjean sisakrostélya is megolvadt

HIRDETÉS
Dr. Ian Roberts, az FIA főorvosa elmesélte, mit élt át a Bahreini Nagydíjon, amikor Romain Grosjean mentésében segített a lángoló autó mellett.
Fotó: F1VILÁG

Dr. Ian Roberts főorvos és Alan van der Merwe, az orvosi autó sofőrje is aktívan részt vett a lángoló Haas oltásában, valamint Grosjean mentésében a Bahreini Nagydíj rajtja után. 

Roberts elmesélte, hatalmas megnyugvás volt számukra, amikor látták, hogy Grosjean előbukkan a lángok közül, és amikor kiderült, hogy nincsenek életveszélyes sérülései. A francia pilótát támogatni kellett előbb az orvosi autóig, majd a mentőautóhoz.

„Azt hiszem, azt mondtam neki, hogy üljön le” – mesélte Roberts. „Láthatták, hogy nagyon remegett, és a sisakrostélyon nem lehetett átlátni, tulajdonképpen megolvadt. Sikerült levennem a sisakját, hogy megnézzem, minden más rendben van-e.”

„A lába és a kezei fájtak, szóval ebből tudtuk, hogy biztonsággal beültethetjük az orvosi autóba, hogy egy kicsit nagyobb védelmet nyújtsunk számára, kapott gélt az égési sérüléseire, befektették a mentőautóba és a pályakórházba szállították.”

Roberts elmondta, a legfontosabb az volt, hogy megállapítsák, Grosjeanra milyen hatással volt a tűz, illetve szerzett-e fejsérüléseket a becsapódás következtében. 

„Ilyen helyzetben a lángok okozhatnak sérülést, illetve a füst belégzése okozhat légúti problémákat. De tulajdonképpen semmi nem ment a sisakjába, megnéztük azt is.”

„Amikor klinikailag megvizsgáltuk, nagyon boldogok voltunk, hogy nem volt életveszélyes sérülése, így megpróbáltuk a látható sérüléseit elviselhetőbbé tenni.”

Grosjean után a főorvos állt legközelebb a lángokhoz – egészen közel ment a szalagkorláthoz, hogy az autóból kiszabaduló pilótát átsegítse rajta. 

„Ez egy nagyon furcsa jelenet volt, ahol ott volt egy fél autó, ami átment a korláton és a rossz irányban állt. Csak a forróság volt” – mesélte Roberts. „Egyszerűen koncentráltam és arra a pontra néztem, ahol láthattam Romaint, ahogy megpróbál kiszállni. El kellett jutnunk hozzá. Ott volt a pályabíró a tűzoltó készülékkel, ami elég volt ahhoz, hogy elnyomja a lángokat, miközben Romain elég magasra került, hogy odanyúlhassak át áthúzzam a korláton.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!