Az FIA hajlandó visszaállítani a szabályokat

Az FIA úgy döntött, hogy hajlandó visszalépni, és változatlan formában hagyni a diffúzorra vonatkozó szabályokat az idei évben, miután komoly botrány alakult ki a Brit Nagydíjon.


Az FIA úgy döntött, hogy hajlandó visszalépni, és változatlan formában hagyni a diffúzorra vonatkozó szabályokat az idei évben, miután komoly botrány alakult ki a Brit Nagydíjon.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szombat délután jelentette be, hogy amennyiben az összes csapat áldását adja, visszavonja a megszorításokat a következő versenytől, és változatlanul hagyja a fúvott diffúzorra vonatkozó szabályokat az idei szezonra.

Hirdetés
 

A megszorítások azonban érvényben maradnak a hétvégi Brit Nagydíjra, így tehát a Red Bull valamelyest hátrányban van, mivel az irányító testület végül nem engedélyezte a Renault-nak, hogy 50%-ban kinyissa a pillangószelepet, mikor a pilóta nem áll a gázon, miközben a rivális Mercedes motorfék üzemben nyolc hengeréből négyet begyújthat.

„A megszorítások, amiket a csapatoknak kommunikált az FIA technikai részlege ma reggel, változatlanok maradnak a hétvége további részére” – állt a szövetség hivatalos közleményében.

„A Technikai Munkacsoport (TWG) szombat reggeli rendkívüli ülésén a tagok többek között arról is egyeztettek, hogy mennyi lenne járható, ha visszatérne a Silverstone előtti rendszer.”

„Amennyiben a csapatok egyhangúan beleegyeznek, akkor az FIA felkészül arra, hogy visszaállítsa a rendszert a szezon hátralévő részére.”

Az FIA korábban már megerősítette, hogy jövőre teljesen betiltja a fúvott diffúzort, így 2012-ben egyetlen csapat sem áramoltathatja át azon a kipufogógázokat, és nem csak a gázadás nélküli, hanem a házadásos periódusban sem.

Bár az FIA felajánlotta, hogy a további félreértések és botrányok elkerülése érdekében készen áll visszalépni, azt egyelőre nem tudni, hogy a „kisebb” csapatok miként fogadják a kezdeményezést, és születhet-e egyhangú egyezség.

„Mindent úgy hagyni, ahogy volt, szerintem további vitákhoz vezetne, és tiltakozásokat, óvásokat eredményezne, amit nyilván nem akarunk” – mondta a Mercedes Grand Prix csapatvezetője, Ross Brawn.

„Alapvetően úgy hagynám a dolgokat, ahogy vannak, azonban semmiképpen sem akarok óvásokat látni a jövőben, amik végül a fellebbviteli bíróságon kötnének ki, és ismét a kerekasztalnál dőlnének el a dolgok, nem pedig a versenypályán.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Az FIA hajlandó visszaállítani a szabályokat
Norris: Verstappen a valaha volt egyik legtehetségesebb versenyző a Forma-1-ben
Jót röhögtek Norrisék a versenytársak gyerekkori fotóin [Videó]
Albon azt mondja, készen áll a visszatérésre
Az új motorérának is a Petronasszal közösen vág neki a Mercedes
A nap képe: Nem léteztek még a gumimelegítő paplanok? Ecclestone akkor is megoldotta!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!