Friss hírek

Az FIA kiadta a 2010-es F1-es nevezési listát

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pénteken kiadott közleményében megnevezte azt a 13 csapatot, amely rajthoz állhat a jövő évben a Forma-1-ben. A listán a három új alakulat mellett érdekes módon az összes jelenlegi gárda szerepel, jóllehet a fele feltételesen.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pénteken kiadott közleményében megnevezte azt a 13 csapatot, amely rajthoz állhat a jövő évben a Forma-1-ben. A listán a három új alakulat mellett érdekes módon az összes jelenlegi gárda szerepel, jóllehet a fele feltételesen.

Úgy tűnik, az előzetes spekulációk bejöttek, az irányító testület nem merte meglépni azt, amivel veszélybe sodorhatta volna a Forma-1 jövőjét, és további időt adott magának azzal, hogy az összes jelenlegi csapatot feltette a pénteken kiadott jövő évi nevezési listára.

Bár a Forma-1-es Csapatok Szövetségének (FOTA) nyolc tagja ideiglenesen nevezett a jövő évi bajnokságra, és kijelentette, hogy csak abban az esetben indítja autóit, ha a szövetség eleget tesz kéréseiknek, az FIA mégis mindnyájukat feltette a nevezési listára.

A nyolc csapat közül a Ferrari és a Red Bull két alakulata nevezését pedig feltétel nélkülinek minősítette, miután az említett csapatok még 2005-ben szerződést kötöttek a FOM elnökével, Bernie Ecclestone-nal, és a kedvezőbb kereskedelmi feltételekért cserébe, a 2012-es idény végéig elkötelezték magukat a Forma-1 mellett.

A Ferrari és a Red Bull nyilvánvalóan szembeszáll ezzel a döntéssel, ugyanis nem akarnak szakítani a többiekkel, és ők is csak abban az esetben kívánnak indulni, ha teljesülnek a nevezésük mellé – az FIA szerint érvénytelenül – csatolt feltételek.

A Brawn GP, a McLaren, a Renault, a BMW Sauber, illetve a Toyota nevezése pedig függőben van, és a szövetség arra kéri az említett csapatokat, hogy legkésőbb június 19-ig találkozzanak, és találjanak megoldást a kialakult helyzetre.

A listán három új csapat neve is szerepel, méghozzá az Adrian Campos által irányított Campos Grand Prix, a Ken Anderson és Peter Windsor vezette Team US F1, és az F3-as csapatfőnök, John Booth illetve az egykori csapattulajdonos, Nick Wirth irányítása alatt álló Manor Grand Prix.

A hírek szerint a szövetség továbbra is kapcsolatban áll néhány új nevezővel – köztük a sokak által legesélyesebbnek tartott Prodrive-val –, ha netán nem tudna megegyezni a feltételes nevezéssel szereplőkkel.

Nem sokkal a lista kiadása után a Cosworth is megerősítette, hogy ő fogja ellátni motorokkal az új csapatokat a következő idényben. Érdekes megjegyezni, hogy a Toro Rossónak, és a jelenlegi listavezető, Brawnnak még nincs motorszerződése 2010-re.

A 2010-es “ideiglenes” nevezési lista:

Scuderia Ferrari Marlboro  Ferrari
Scuderia Toro Rosso     STR TBA
Red Bull Racing       Red Bull Racing TTBA
At&T Williams        Williams Toyota
Force India F1 Team     Force India Mercedes
Campos Grand Prix      Campos Cosworth
Manor Grand Prix       Manor Cosworth
Team US F1          Team Us F1 Cosworth
Vodafone Mclaren Mercedes*  Mclaren Mercedes
Bmw Sauber F1 Team*     Bmw Sauber
Renault F1 Team*       Renault
Panasonic Toyota Racing*   Toyota
Brawn GP Formula One Team*  Brawn TBA

* Ez az öt csapat feltételesek nevezett. Az FIA további megbeszéléseket kezdeményez az említett csapatokkal, hogy megoldást találjanak a feltételekre. Ezeknek a megbeszéléseknek legkésőbb június 19-ig, péntekig le kell zárulniuk.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!