Friss hírek

Az FIA magára vessen, ha kettészakad a Forma-1

A Forma1-es Csapatok Szövetsége levelet intézett az FIA Szenátusához, és a Motorsport Világtanácshoz, amiben közbenjárásukat kéri a kialakult helyzet megoldásában, mert a tagok attól tartanak, nem lesz más választásuk, mint távozni a királykategóriából.

A Forma1-es Csapatok Szövetsége levelet intézett az FIA Szenátusához, és a Motorsport Világtanácshoz, amiben közbenjárásukat kéri a kialakult helyzet megoldásában, mert a tagok attól tartanak, nem lesz más választásuk, mint távozni a királykategóriából.

Azt követően, hogy az összes jelenlegi csapatot feltette a jövő évi nevezési listára, és felszólította a feltételesen nevezőket, hogy június 19-ig vonják vissza feltételeiket, a FOTA azonnal válaszolt az irányító testület közleményére.

Bár az FIA a Ferrari és a Red Bull két csapata nevezését érvényesnek minősítette, még egy 2005-ben kötött szerződésükre hivatkozva, az említett két gárda jelezte, hogy a FOTA többi tagjával egyetemben, csak akkor áll rajthoz jövőre, ha elfogadhatónak tartja a szabályokat.

A FOTA nyolc tagja azt is jelezte, hogy készen áll a következő egy hétben tárgyalást folytatni az irányító testülettel, azonban ha nem találnak közös nevezőt, kénytelenek lesznek alternatív megoldás után nézni, ami jelen esetben a távozás utáni rivális széria útjára indítását jelentheti.

“Az összes csapat egységesen aggódik a jelenlegi helyzet miatt, és tart a krízistől, amivel a Forma-1 most szembenéz, a krízistől, ami úgy tűnik, öngenerált” – állt a FOTA levelében.

“A csapatok egy gyors megoldást szeretnének találni a helyzetre, azonban abban az esetben, ha ez nem lehetséges, akkor vonakodva ugyan, de kénytelenek lesznek egy alternatív megoldást keresni, ami megvédelmezi őket.”

“A krízis megoldásának utolsó kísérleteként, a következő hét napban további találkozók kerülnek megrendezésre.”

“A segítségüket és támogatásukat kérjük, hogy ezen megbeszélések kimenetele eredményes legyen, és lehetővé tegye a régóta jelenlévők számára a folytatást a sportjukban, egy megfelelő kormányzással, és stabilitással, hogy biztosítva legyen a Forma-1 jövője és fenntarthatósága.”

A FOTA tagjai továbbá azt sérelmezték, hogy nem volt megfelelő a kommunikáció köztük és az irányító testület között, éppen ezért azt szeretnék, ha konstruktív és pozitív lenne a köztük lévő további megbeszélés sorozat, hogy biztosan megoldást találjanak a jelenlegi problémákra.

A csapatok mielőbb alá szeretnék írni az új Concorde Egyezményt, ami biztosítaná a szilárd, átlátható kormányzást, ami nem volt jellemző az elmúlt időszakra.

Ez pedig akkor csúcsosodott csak ki igazán, mikor az FIA elnöke, Max Mosley a Motorsport Világtanács április végi ülésén önkényesen jóváhagyatta az általa jónak gondolt jövő évi szabályokat, ami kiütötte a biztosítékot a csapatoknál, és elindította a lavinát.

A csapatok azt is jelezték, ha sikerül megállapodniuk, akkor hajlandóak 2012-ig elkötelezni magukat a Forma-1 mellett.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!