Az FIA megerősítette, a Red Bull és az Aston Martin is megszegte a költségplafonra vonatkozó szabályokat! - F1VILÁG.HU

Az FIA megerősítette, a Red Bull és az Aston Martin is megszegte a költségplafonra vonatkozó szabályokat!

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn megerősítette, a Red Bull és az Aston Martin Forma-1-es csapatai megszegték a költségplafonra vonatkozó szabályokat.

A Szingapúri Nagydíj óta rendkívül intenzív spekuláció zajlott arról, hogy az Aston Martin és a Red Bull vétett a financiális szabályzat ellen. Mint ismert, 2021-ben az F1-es csapatok mintegy 145 millió dollárból gazdálkodhattak, az FIA pedig hétfőn adta ki az istállók megfelelési tanúsítványait.

A szövetség hétfői közleményében megerősítette, a Red Bull, az Aston Martin és a Williams megszegte a szabályokat – utóbbi istállóról már korábban kiderült, hogy későn küldték be a szükséges dokumentumokat, amiért pénzbírságot kaptak.

 

Az FIA tájékoztatása szerint az Aston Martin ugyancsak procedurális hibát vétett, a Red Bull pedig emellett még „kis” mértékben túl is költekezett. Bár az energiaital-gyárosok az elmúlt hetekben magabiztosan állították, hogy a költségplafon alatt maradtak, az FIA vizsgálata más eredményre jutott.

„Kis mértékű” szabályszegésnek az 5 százalék alatti túlköltekezés minősül, maximum 7,25 millió dollárról lehet tehát szó. Az efféle szabályszegést megrovással, pontlevonással, kizárással, pénzbírsággal, és az aerodinamikai tesztek korlátozásával büntethetik. Azt egyelőre nem tudni, hogy az FIA hogyan kezeli majd a két csapat szabályszegését.

A Ferrari és a Mercedes már többször hangot adott véleményének az üggyel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a kis mértékű túlköltekezés is jelentős teljesítménybeli előnyt jelenthet.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Az FIA megerősítette, a Red Bull és az Aston Martin is megszegte a költségplafonra vonatkozó szabályokat!
Átcsábította a McLaren a Red Bull mérnökigazgatóját
Mercedes: A Red Bull idegesebb lehet, hogy közszemlére került a padlólemezük
De Vries szerzett egy jó pontot Helmut Markónál
A Red Bullt meglepte, hogy az Aston Martin meg sem próbált harcolni velük

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!