Orosz Nagydíj

Az FIA mégis engedélyezheti az autók adás-vételét

A Nemzetközi Automobil Szövetség változtathat eredeti tervén, és engedélyezheti a vásárolt autók futtatását a Forma-1-ben, hogy megmentse a független kiscsapatokat a totális csődtől.

A Nemzetközi Automobil Szövetség változtathat eredeti tervén, és engedélyezheti a vásárolt autók futtatását a Forma-1-ben, hogy megmentse a független kiscsapatokat a totális csődtől.

Bár az eredeti tervek szerint 2010-től csak saját tervezésű, fejlesztésű, és építésű autóval versenyző, igazi konstruktőrök vehetnének részt a királykategóriában, a sport vezetői készen állnak leülni a csapatok illetékeseivel, hogy átbeszéljék, miként lehetne megmenteni a független alakulatok jövőjét.

Megbízható források szerint az FIA komolyan fontolgatja, hogy engedélyezi a vásárolt autók futtatását a Forma-1-ben, és lehetővé teszi a független kiscsapatok számára, hogy szorosabb – technikai – partneri kapcsolatot alakítsanak ki riválisaikkal.

Azonban az, hogy ez a technikai egyezség milyen mélységű lehetne, illetve a független gárdáknak az autó mely részeit kellene saját maguknak legyártaniuk, csak később, a megbeszélések után derülhet ki, amik már a hétvégén megrendezésre kerülő Kínai Nagydíjon megkezdődnek.

Mindez egyébként meggyőzheti a Red Bull birodalom fejét, Dietrich Mateschitz urat arról, hogy megtartsa fiókcsapatát, a Toro Rossót, jóllehet annak eladását fontolgatja, ugyanis nem szeretne két független csapatot futtatni a királykategóriában.

Bár a tavalyi évben még számos ellenzője volt a vásárolt autók futtatásának, a Toyota és a BMW is készen áll változtatni hozzáállásán, mert céljuk az, hogy megmentség a kisebb költségvetéssel rendelkező gárdákat. A hírek szerint egyedül a Williams van totálisan az újonnan felvetett ötlet ellen.

A McLaren csapatvezetője, Ron Dennis megerősítette, hogy a wokingi gárda előrehaladott tárgyalásokat folytat a Force Indiával egy esetleges szorosabb partneri kapcsolat ügyében.

“A Mercedesszel kialakított együttműködésünk egyik különlegessége, hogy tulajdonképpen egy független gyári csapat vagyunk, ebből kifolyólag pedig mindketten tisztán látjuk, hogy szükség van a független csapatok támogatására” – magyarázta a brit szakember.

“Természetesen a világ legegyszerűbb dolga kiállítani egy csekket, azonban én még nem láttam olyat, hogy csak a pénz teljesítménynövekedést hozott volna egy csapat életében. Ennél több kell.”

“Célunk az, hogy minden lehetséges módon segítsük a Forma-1-et, és ha ehhez az kell, hogy asszisztáljunk egy független csapat működéséhez, akkor azzal komolyan foglalkozunk a vállalaton belül.”

Dennis azonban hozzátette, csakis akkor kötnek partneri szerződést egy másik csapattal, ha az FIA hivatalosan is bejelenti: engedélyezi a vásárolt autók futtatását a királykategóriában.

A Mercedes-Benz motorsport igazgatója, Norbert Haug szerint az olyan szoros partneri kapcsolatok, mint amilyen a Red Bull Racing és a Toro Rosso között fennáll jelen pillanatban, jót tesztnek a Forma-1-nek.

“Úgy gondolom, hogy a Forma-1-nek nagyon fontosak ezek a csapatok. Minél nagyobb a küzdelem, annál jobbá válik a sport. Véleményem szerint erre az idei év is jó példa, hiszen számos győztesünk volt már. Néha ez nem kedvez nekünk, de mindenképpen jó a sportnak” – monda a német szakember.

Annak ellenére, hogy 12 csapat számára van hely a Forma-1-ben, a jelenlegi mezőnyt összesen 20 versenyző, azaz 10 csapat alkotja, miután az indulás jogát megszerző Prodrive – amely a McLaren autóival állt volna rajthoz az idei évben – a vásárolt autók futtatását tiltó törvény miatt még csak el sem tudott indulni, míg a Honda által támogatott Super Aguri az év elején csődöt mondott.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS