Friss hírek

Az FIA megkegyelmez a McLarennek?

Bár sokan azt gondolják, hogy két év után ismét kizárhatják a bajnokságból, de a néhány futamról való eltiltás szinte biztosra vehető, a McLarennek nem kell aggódnia, ugyanis sportszerű ítélet fog születni a hazugságügyben, véli az F1 mindenható ura, Bernie Ecclestone.

Bár sokan azt gondolják, hogy két év után ismét kizárhatják a bajnokságból, de a néhány futamról való eltiltás szinte biztosra vehető, a McLarennek nem kell aggódnia, ugyanis sportszerű ítélet fog születni a hazugságügyben, véli az F1 mindenható ura, Bernie Ecclestone.

A McLaren vezetése már javában készül a Motorsport Világtanács (WMSC) szerdai meghallgatására, ahol magyarázatot kell adnia viselkedésére, miután bizonyosságot nyert, hogy szándékosan félrevezette a sportfelügyelőket a szezonnyitón.

A wokingi gárdával rengeteg minden történt az elmúlt néhány hét elforgása alatt: első körben arra kötelezte versenyzőjét, Lewis Hamiltont, hogy álljon a média elé, és tisztázza magát az ügyben.

Ezzel egy időben a csapat menesztette addig nagy becsben tartott sportigazgatóját, Dave Ryant, mert őt tartotta felelősnek a történtekért. Napokkal később a McLaren Racing ügyvezetője, Ron Dennis is lemondott pozíciójáról, és bejelentette, hogy a cégcsoport más részlegén folytatja a munkát, sőt a jelenlegi csapatvezető, Martin Whitmarsh is felajánlotta visszavonulását, amit a részvényesek visszautasítottak.

A brit szakember állítólag a múlt heti futamon még levelet is küldött a szövetségnek, amiben bocsánatot kért a történtekért, szóval a McLaren vezetése mindent elkövetett azért, hogy enyhítsen helyzetén, ami egyáltalán nem egyszerű, hiszen a kémügy miatt visszaesőnek számít.

A McLaren motorpartnere, a Mercedes még azzal is fenyegetett, hogy amennyiben túlzottan súlyos büntetést kap a csapat, átgondolja helyzetét, ami egy kicsit merész, hiszen a német autógyártót birtokló Daimler AG a wokingi gárda 40%-os tulajdonosa.

Bár egyesek szerint az a minimum, hogy néhány futamról eltiltják a csapatot, sőt még a bajnokságból való kizárás lehetősége is fennáll, a sport kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone szerint a szövetség nem lesz túlzottan szigorú, és sportszerűen fog eljárni az ügyben.

“Ha bármilyen büntetés is lesz, az biztosan sportszerű lesz, és arról is meg vagyok győződve, hogy senki nem fog szembeszállni vele. Nem hiszem, hogy a Mercedes csak azért elhagyná a Forma-1-gyet, mert valaki rosszat tett, és azért megbüntetik őket. Szerintem a Motorsport Világtanács nagyon sportszerű és igazságos lesz” – mondta a brit üzletember a The Timesnak, aki maga is tagja a WMSC igazgatósági tanácsának.

Ecclestone két héttel ezelőtt az Express-nek még azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint néhány versenyről eltilthatják a csapatot, amire legutóbb 2005-ben volt példa a sport történetében. Akkor a BAR Hondának kellett kihagynia éppen a most soron következő két futamot, a Spanyol-, és a Monacói Nagydíjat, ugyanis szabálytalannak minősítették tankrendszerét.

Az FIA korábban már jelezte, nagyra értékeli, hogy Hamilton kiállt a nagyközönség elé, és megpróbált őszinte lenni, miután csapata lehetetlen helyzetbe hozta. Éppen ezért a brit versenyző, aki a történtek miatt még a visszavonulást is fontolóra vette, nem számíthat további büntetésre.

A BBC értesülései szerint az ítéletet még aznap, szerda délután kihirdetik.

Az öt vádpont, amiben a McLarent bűnösnek találták:

– 2009. március 29-én azt állította az Ausztrál Nagydíj sportfelügyelőinek, hogy nem adott utasítást arra az egyes rajszámú Hamiltonnak, hogy engedje maga elé a kilences rajtszámú autóban ülő Trullit, mikor mindkét autó a biztonsági autó mögött volt, pedig tudta, hogy ez nem igaz.

– Rávette versenyzőjét, Hamiltont, a jelenlegi világbajnokot, hogy támogassa, és erősítse meg ezt a valótlan állítást a sportfelügyelőknek.

– Bár tudta, hogy a sportfelügyelőknek adott valótlan állítás eredményeként egy másik versenyzőt, és egy rivális csapatot sportszerűtlenül megbüntettek, nem tett lépéseket azért, hogy változtasson a helyzeten.

– 2009. április 2-án, még az Ausztrál Nagydíj sportfelügyelői által szervezett második meghallgatás előtt, nem tett lépéseket annak érdekében, hogy korrigálja március 29-én tett valótlan állítását, sőt, továbbra is kitartott amellett, hogy igaz az állítás, pedig 1) lehetősége volt meghallgatni a rádiófelvételt, amiből egyértelműen kiderült, Hamilton utasítást kapott arra, hogy engedte maga elé Trullit; 2) többször is lett volna alkalma helyesbíteni valótlan állításán.

– 2009. március 2-án a sportfelügyelők második meghallgatásán arra kényszerítette versenyzőjét, Hamiltont, hogy továbbra is igaznak állítsa be hamis kijelentését, amit még március 29-én tett a sportfelügyelőknek, miközben tisztában volt azzal, hogy amit mondatt a sportfelügyelőknek, az nem volt igaz.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!