Az FIA nem tart a szakadár bajnokság megalakulásától

A Nemzetközi Automobil Szövetség egyáltalán nem tart attól, hogy meggyengülne a hatalma, miután a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone a hétvégén ismét elhintette a rivális széria megalakulásának lehetőségét.

A Nemzetközi Automobil Szövetség egyáltalán nem tart attól, hogy meggyengülne a hatalma, miután a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone a hétvégén ismét elhintette a rivális széria megalakulásának lehetőségét.

Miközben a csapatok vezetői és Ecclestone között a hétvégi futamnak helyet adó Montrealban megkezdődtek a tárgyalások az új Concorde Egyezményről, olyan hírek kaptak szárnyra, melyek szerint a brit üzletember néhány nagyvállalattal együtt készen áll arra, hogy útjára indítsa saját szakadár sorozatát, ha az FIA nem hajlandó aláírni az új egyezményt.

Bár Ecclestone kezdeményezése süket fülekre talált, ugyanis a csapatok többsége már jelezte, nem kíván élni a lehetőséggel, a spekulációk nem hagytak alább, és sokan már a Forma-1 kettéválásáról beszélnek.

“Nem hajszolom a rivális széria megalakítását, de ez is egy lehetőség, a nagyvállalatok saját televíziós szerződéseket köthetnének, és így tovább” – mondta Ecclestone a Sunday Express-nek adott nyilatkozatában a hétvégén.

Mindezek ellenére a Nemzetközi Automobil Szövetségnek szilárd elképzelései vannak az új Concorde Egyezményről, és kritikus szavakkal illette azokat, akik úgy érzik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne köttessen meg az új szerződés.

“Nem tudunk mit hozzátenni az FIA elnökének leveléhez, amit az autóklubok vezetőinek írt még május 16-án” – mondta a szövetség sajtószóvivője.

“Sokan vannak, akik azon mesterkednek, hogy destabilizálják az FIA-t, és önös érdekeiket szem előtt tartva aláássák a szövetség függetlenségét. Az FIA közgyűlése a bizalmi szavazáson megerősített minket abban, hogy mindent megtesz azért, hogy ez ne történhessen meg. Aki azt gondolja, ez nem így van, az saját magát csapja be.”

A csapatok és Ecclestone azon vannak, hogy mielőbb elfogadtassák az FIA-val az új Concorde Egyezményt, ám azt csak abban az esetben írja alá a szövetség, ha az nem gyengíti meg a helyzetét, és biztosítja a sport anyagi stabilitását a jövőben.

A Honda Racing csapatvezetője, Ross Brawn úgy gondolja, hogy mielőbb be kellene fejezni a rivális szériával való fenyegetést, mert az ilyen és ehhez hasonló híresztelések nem tesznek jót a sportnak.

“Bosszantó, hogy ilyen dolgokról kell beszélni” – mondta a brit szakember. “Nem hiszem, hogy bárki is szakadár bajnokságot szeretne. Korábban sem volt így, és most sem áll fenn ez a helyzet. Szerintem mindenki azon van, hogy megoldást találjon Bernie-vel és az FIA-val.”

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen szerint még hetekbe telik majd, míg megtudjuk, kinek az oldalára billen majd a mérleg.

“Jelenleg nem tudni, kinek nagyobb a hatalma (Bernie-nek, vagy az FIA-nak), és szerintem még hetekbe telik, míg kiderül, kinek az oldalára billen majd a mérleg nyelve” – tette hozzá Theissen.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!