Az FIA reméli, a csapatok segítenek betömni a '21-es szabályok kiskapuit - F1VILÁG.HU

Az FIA reméli, a csapatok segítenek betömni a ’21-es szabályok kiskapuit

HIRDETÉS
A Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) abban bíznak, a Forma-1 csapatai segíteni fognak majd abban, hogy megszüntessék az esetleges kiskapukat a 2021-es technikai szabályzatban.
F1 2021

2021-ben jelentősen átalakulnak a Forma-1 szabályai – az új regulákat október végén hozták nyilvánosságra, habár azokon még mindenképpen finomítani kell majd a következő évben.

A szabályok megalkotásakor az FIA felállított egy olyan szakmai csoportot, melynek kifejezetten az volt a feladata, hogy megkeresse a regulák esetleges szürkezónáit, hogy a kiskapukat kihasználva egyes csapatok ne juthassanak majd előnyhöz.

„Már két-három olyan területet is azonosítottunk ezáltal, melyek nem voltak megfelelően megfogalmazva, vagy kontrollálva, és az elmúlt pár hónapban jobb szabályokat írtunk” – fogalmazott Nikolas Tombazis, az FIA együléses versenyautókkal foglalkozó bizottságának vezetője.

A szakember szerint ahogy a csapatok elkezdenek majd egyre inkább a 2021-es fejlesztésekre fókuszálni, úgy tárnak fel további szürke zónákat.

„A csapatok jelentős hányada – azt nem mondanám, hogy mindenki – a felelősségteljes oldalt képviseli majd, és ha következetlenséget látnak a szabályzatban, jelenteni fogják nekünk, és segíteni fognak minket abban, hogy megoldást találjunk.”

„Nem tudom, mi sülhet ki ebből, és remélhetőleg sikerült lefednünk mindent. Arra nem számítok, hogy puszta jótékonyságból meg fogják tenni ezt a csapatok. Inkább az lesz az oka, hogy a csapatok megteszik – attitűdjüktől, vagy attól függően, hogy hajlamosak-e kockázatot vállalni –, mert ha találnak egy kiskaput, akkor tudni fogják, hogy az a szabályok szándékaival ellentétes, és bizonyos pontig lehetőségünk van módosítani, vagy finomítani azokon. Nem feltétlenül akarnak három hónapot foglalkozni valamivel, hogy aztán kihúzzák alóluk a szőnyeget, és elbukják azt a három hónapot.”

„Szóval néha bizonyos csapatok rájönnek valamire, és mielőtt elkezdenek forrásokat pazarolni rá, meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az nem lesz később betiltva, vagy ilyesmi.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!