Az FIA stewardja elárulta, miről beszélgettek Hamiltonnal a monzai büntetés kapcsán - F1VILÁG.HU

Az FIA stewardja elárulta, miről beszélgettek Hamiltonnal a monzai büntetés kapcsán

HIRDETÉS
A Forma-1-es világbajnoki sorozat jól ismert versenybírója, Gary Connelly elárulta, milyen beszélgetés is folyt a stewardok és Lewis Hamilton között, amikor a hétszeres világbajnokot megbüntették a tavalyi Olasz Nagydíjon.
2020 Italian Grand Prix, Sunday - Steve Etherington Lewis Hamilton Mercedes 10 seconds stop-and-go penalty

A brit versenyző jó eséllyel pályázott a győzelemre Monzában, Kevin Magnussen balesete miatt azonban beküldték a biztonsági autót.

Hamiltont azonnal a bokszba hívta a Mercedes, a csapat azonban nem vette észre, hogy a rossz helyen parkoló Haas miatt bezárták a bokszutca bejáratát.

Hamilton végül az ilyenkor kötelező jelleggel kiosztandó stop-and-go büntetést kapta, ami miatt elúsztak győzelmi esélyei, a versenyt pedig nagy meglepetésre Pierre Gasly nyerte meg az AlphaTaurival.

A futam során egy alkalommal piros zászlókkal meg kellett szakítani a körözést Charles Leclerc balesetet miatt, a kényszerszünetben pedig Hamilton felment a versenybírók irodájába, hogy büntetése felől érdeklődjön. Az egyik steward, Gary Connelly pedig most elárulta, miről is beszélgettek a brit pilótával.

„Lewis a bokszba hajtott. Amint megbizonyosodtunk arról, hogy a bokszutca zárva volt, és hogy a figyelmeztető jelzések, a fényjelző panelek – kettő közülük a bokszbejáratnál – egyértelműen jelezte az X-szel, hogy zárva van a bokszutca, kiszabtuk a megfelelő büntetést.”

„Nem volt választásunk – olyasvalami ez, amit a legtöbben nem szeretünk, nem szeretjük a kötelező büntetéseket. Ami azt illeti, az FIA stewardjainak többsége az F1-ben nem ért egyet a kötelező büntetésekkel, de ettől még vannak, főleg a csapatok kérésére. Ez a kihágás pedig egy stop-and-go büntetést jelentett Lewis Hamilton számára.”

Connelly azt mondja, örömmel elmagyarázták a Mercedes versenyzőjének, miért is kapott ilyen súlyos büntetést.

„Lewis felpattant a rollerjére a kényszerpihenő alatt, és feljött hozzánk. Nagyon udvarias volt. Csak annyit mondott, ’srácok, meg tudjátok mondani, miért büntettetek meg?’ Mi pedig mondtuk, hogy ’igen, azért, mert behajtottál a bokszutcába, amikor az zárva volt’. Ő megkérdezte, hogy ’meg tudjátok mutatni nekem?’.”

„És megmutattuk neki a visszajátszást. Megmutattuk neki a belső kamerájából is. Ott volt közvetlenül előtte az első fényjelző panel, majd a második. Ő pedig azt mondta, ’ó, oké. Elfogadom. De miért ilyen kemény a büntetés?’.”

Hirdetés

„Szóval elmagyaráztuk neki, hogy ’sajnos Lewis ez egy kötelező büntetés. Nincs más választásunk, ki kellett osztanunk’. És bár ennek nem örült túlzottan, Lewis elfogadta, és nagyon udvarias volt, ahogy mindig az. Nem kérdés, hogy volt néhány szava a csapathoz, hogy miértnem figyelmeztették őt a rádión.”

„De szerintem ez is egy tökéletes példa, hogy nem számít, mennyire fájdalmas a döntés, elfogadta azt Lewis, és elfogadta a csapata. Ha tehát elmagyarázol valamit, egy nehéz döntést elfogadhatóvá tudsz tenni azok számára, akikre kiszabtad, illetve a szélesebb közönség számára.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!