Friss hírek

Az FIA száműzte a ‘Verstappen-szabályt’ 2017-re

Nagyobb szabadságot kapnak 2017-ben a Forma-1-es versenyzők, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) dobta az elmúlt évben csak ’Verstappen-szabályként’ emlegetett regulát.


Nagyobb szabadságot kapnak 2017-ben a Forma-1-es versenyzők, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) dobta az elmúlt évben csak ’Verstappen-szabályként’ emlegetett regulát.

A sportot irányító testület tavaly, a szezon második felében pontosította a védekezésre vonatkozó szabályokat, miután Max Verstappen többször a féktávon irányt váltva védekezett ellenfeleivel szemben.

Hirdetés
 

A pontosítás után a Ferrari versenyzőjét, Sebastian Vettelt is megbüntették Mexikóban, miután túl agresszíven védekezett Daniel Ricciardóval szemben, az FIA azonban azt szeretné, ha a versenyzők nagyobb szabadságot kapnának a versenypályán – így 2017-re ismét változtat.

„Néhány, tavaly látott incidenst talán másképp kezelnénk, egyszerűen azért, mert az úgynevezett ’Verstappen-szabály’ már a múlté” – mondta Charlie Whiting versenyigazgató.

„Korábban azt mondtuk, minden olyan manővert, mely a féktávon történik, vizsgálunk. Most van egy egyszerű szabályunk, ami kimondja, hogyha egy versenyző kiszámíthatatlan mozdulatot tesz, vagy szükségtelenül lassan megy, illetve olyan magatartást tanúsít, amely veszélyeztet egy másik versenyzőt, akkor vizsgálódni fogunk.”

„Szóval nagyon tág a szabályozásunk most. Tavaly minden olyan manővert veszélyesnek aposztrofáltunk, mely a féktávon belül történt, ezért ezeket az eseteket jelentettük a stewardoknak. Most minden egyes esetet az alapján ítélünk meg, hogy veszélyes volt-e a manőver, vagy nem, és nem feltétlenül az alapján, hogy a féktávon történt-e.”

„A csapatok kérése volt ez, kevesebb vizsgálódást akartak – csak az olyan esetekben, melyek nyilvánvalóan veszélyesek. A minap volt egy egyeztetésünk a stewardokkal, újra megnéztük a vitás incidenseket tavalyról, hogy lássuk, miképp alkalmaznánk az új szabályokat.”

Nézze meg Ön is az F1Világ szezonelőzetes filmjét!

„Részletekbe most nem megyek bele, de nagyon érdekes volt. Egyes esetekben bizony más eredmény született volna.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!